Markkinoija

MCNEIL / JNTL CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Lopettamishoidon alkaessa tupakointi on lopetettava kokonaan tai lääkettä ei kannata käyttää.
Valmisteen vahvuus valitaan poltettavan savukemäärän perustella: lievä riippuvuus (alle tai tasan 20 savuketta/vrk) = 2 mg vahvuus, vaikea riippuvuus (yli 20 savuketta/vrk) = 4 mg vahvuus.

Alussa otetaan yksi purukumi joka kerta, kun tuntee tupakanhimoa.
Yleensä 8-12 purukumia päivässä riittää, maksimiannos on 24 purukumia päivässä.
Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta. Tämän jälkeen aloitetaan asteittainen vieroitus purukumista. Hoito lopetetaan, kun annos on enää 1 - 2 purukumityynyä vuorokaudessa.

Nicorette-purukumia voidaan käyttää myös tupakoinnin lopettamiseen vähentämisen kautta. Silloin purukumeja tulee käyttää tupakointijaksojen välillä tupakoimattomien jaksojen pidentämiseksi tarkoituksena vähentää tupakointia niin paljon kuin mahdollista. Jos päivittäin poltettujen savukkeiden määrä ei ole vähentynyt kuuden viikon kuluttua, tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Tupakoinnin lopettamista tulee yrittää niin pian kuin tupakoitsija tuntee olevansa valmis siihen, mutta ei myöhemmin kuin 6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Jos vakava lopettamisyritys ei ole mahdollinen 9 kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta, tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Purukumin säännöllistä käyttöä yli 12 kuukauden ajan ei yleensä suositella. Jotkut tupakoinnin lopettaneista saattavat kuitenkin tarvita pitempiaikaista hoitoa välttääkseen tupakoinnin uudelleen aloittamisen. Mahdollisesti ylijääneet purukumit kannattaa säilyttää, koska nikotiinihimo voi iskeä yllättäen uudestaan. Neuvonta ja tuki parantavat yleensä lopettamisen onnistumismahdollisuuksia.

Lääkkeen ottaminen

Purukumia pureskellaan hitaasti noin 30 minuuttia siten, että pureskelu keskeytetään, kun suussa on voimakas maku tai suuta kihelmöi hieman. Purukumin annetaan odottaa poskessa, kunnes maku tai kihelmöinti häviää. Tämän jälkeen jatketaan jaksoittaista pureskelua.
Liian nopea pureskelu voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Purukumista nikotiini imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon ja vaikutus alkaa tuntua muutaman minuutin kuluttua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, mahavaivat, hikka, leukalihasten kipu ja suun tai nielun arkuus. Joskus voi esiintyä myös huimausta.
Aikuiselle tarkoitettu nikotiiniannos voi aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen.

Raskaus ja imetys

Lääkärin tai hoitajan harkinnan mukaan raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Neliönmuotoinen 15 x 15 x 6 mm, päällystetty purukumi. 2 mg vaaleahko, 4 mg kermanvärinen.

Hinta ja pakkaustiedot