Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

isosorbididinitraatti

Käyttötarkoitus

Sepelvaltimotautiin liittyvän angina pectoris -kivun hoito. Angina pectoris on puristava rintakipu, joka ilmenee yleensä rasituksen yhteydessä ja johtuu sydämen hapenpuutteesta. Lisäksi lääkettä voidaan käyttää sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan tavallisesti pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Kun tabletteja käytetään kohtausten ehkäisyyn, ne niellään pureskelematta nesteen kera. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin. Tabletteja annosteltaessa useamman kerran vuorokaudessa yhden annosvälin on oltava 12 tuntia.
Kohtauslääkkeenä tabletti pureskellaan rikki ja annetaan liuota suussa, jolloin se vaikuttaa nopeasti. 
Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Nitraatit laajentavat verisuonia, etenkin laskimoita. Tällöin laskimosuoniin jää enemmän verta ja sydämeen palaava verimäärä vähenee. Sydämen työmäärä ja hapentarve vähenevät. Nitraatit laajentavat myös sydämeen verta vieviä sepelvaltimoita, mikä parantaa sydämen hapensaantia. Näin kipukohtaus lievenee ja kohtaukset harvenevat.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky. Joskus voi esiintyä myös huimausta, verenpaineen laskua, heikkouden tunnetta, sydämen tykytystä, sekavuutta tai uneliaisuutta. Erityisesti hoidon alussa ja annosta muutettaessa voi esiintyä huimausta, joka voi heikentää ajokykyä.

Alkoholi voi voimistaa lääkkeen verenpainetta alentavaa vaikutusta ja yhteiskäyttö saattaa aiheuttaa huimausta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

5 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, halk. 6 mm, jakouurre.
10 mg tabl: Vaaleankeltainen, kupera halk. 6 mm, jakouurre.
20 mg tabl: Vaaleanpunainen, kupera, halk. 6 mm, jakouurre.

Hinta ja pakkaustiedot