Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

isosorbididinitraatti

Käyttötarkoitus

Sepelvaltimotautiin liittyvän angina pectoris -kivun hoito. Angina pectoris on puristava rintakipu, joka ilmenee yleensä rasituksen yhteydessä ja johtuu sydämen hapenpuutteesta. Lisäksi lääkettä voidaan käyttää sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan tavallisesti pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään pureskelematta vesilasillisen kera. Kapselit voi tarvittaessa avata ja niellä kapselin sisällön pureskelematta ruoan tai juoman kanssa. Lääkettä annosteltaessa useamman kerran vuorokaudessa pisimmän annosvälin on oltava 18 tuntia. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Nitraatit laajentavat verisuonia, etenkin laskimoita. Tällöin laskimosuoniin jää enemmän verta ja sydämeen palaava verimäärä vähenee. Sydämen työmäärä ja hapentarve vähenevät. Nitraatit laajentavat myös sydämeen verta vieviä sepelvaltimoita, mikä parantaa sydämen hapensaantia. 

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky. Joskus voi esiintyä myös huimausta, verenpaineen laskua, heikkouden tunnetta, sydämen tykytystä, sekavuutta tai uneliaisuutta. Erityisesti hoidon alussa ja annosta muutettaessa voi esiintyä huimausta, joka voi heikentää ajokykyä.

Alkoholi voi voimistaa lääkkeen verenpainetta alentavaa vaikutusta ja yhteiskäyttö saattaa aiheuttaa huimausta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

20 mg: Vaaleanpunainen/valkea, läpinäkymätön kova kapseli, sisällä valkoisia tai melkein valkoisia pellettejä.

Hinta ja pakkaustiedot