Markkinoija

PERRIGO NORDIC

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy yhdynnän jälkeen, kun yhdynnässä ei ole käytetty ehkäisyä tai kun ehkäisyn epäillään pettäneen. Tällaisia tilanteita liittyy mm. kondomin rikkoutumiseen, kierukan irtoamiseen, pessaarin siirtymiseen paikaltaan tai kun yhdynnän keskeytys epäonnistuu.

Tabletin käyttö on poikkeuksellinen menetelmä, eikä se missään tapauksessa korvaa säännöllistä raskauden ehkäisymenetelmää.

Annostus

Yleensä otetaan yksi tabletti mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluimmin 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin eli kolmen vuorokauden kuluttua yhdynnästä. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä nopeammin se yhdynnän jälkeen otetaan.

Jotkut lääkkeet saattavat heikentää jälkiehkäisyn tehoa, minkä vuoksi on tärkeää keskustella kaikista muista käytössä olevista tai edeltävien neljän viikon aikana käytetyistä lääkityksistä tai luontaistuotteista lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Näissä tapauksissa terveydenhuollon ammattilainen voi neuvoa käyttämään kaksinkertaista annosta, jolloin otetaan 2 tablettia yhtä aikaa. 

Lääkkeen ottaminen

Valmiste on tarkoitettu poikkeustilanteisiin, ei varsinaiseksi ehkäisykeinoksi. Tablettia ei saa ottaa kahta kertaa saman kuukautiskierron aikana, sillä hormonimäärä voi tällöin kohota liian suureksi ja kuukautiskierto voi häiriintyä. Jos tarvitsee toistuvaa tai jatkuvaa raskauden ehkäisyä, tulee käyttää pitkäaikaisesti vaikuttavia ehkäisymenetelmiä.

Jos oksentelua esiintyy kolmen tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, tulee välittömästi ottaa toinen tabletti. Hakeuduttava lääkäriin, jos käytön jälkeen ei tule kuukautisvuotoa, tai jos vuoto poikkeaa normaalista.

Vaikutustapa

Levonorgestreeli on keltarauhashormoni, joka estää ja/tai viivästyttää munasolun irtoamista. Se ei keskeytä jo alkanutta raskautta eikä se estä sukupuolitaudin tarttumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsakipu, päänsärky, väsymys, huimaus, vuotohäiriöt ja rintojen arkuus. Joskus voi esiintyä myös ripulia, oksentelua ja kuukautiskipuja. Pääosin oireet häviävät parissa päivässä tabletin ottamisesta, mutta rintojen arkuutta ja tiputteluvuotoa voi ilmetä seuraaviin kuukautisiin asti.

Jos kokee väsymystä tai huimausta valmisteen käytön jälkeen, autolla ajoa tai koneiden käyttöä pitäisi välttää.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi raskauden aikana. Jos jälkiehkäisy tabletilla epäonnistuu ja raskaus alkaa, kerta-annoksen ei ole todettu aiheuttaneen epämuodostumia sikiölle. Jos valmistetta käyttää imetysaikana, tulee imettää ennen tabletin ottamista ja seuraavan kerran imettää aikaisintaan 8 tunnin kuluttua tabletin ottamisen jälkeen.

Säilytys

Säilytä läpipainopakkaus ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä NL 1.5

Hinta ja pakkaustiedot