Markkinoija

STADA NORDIC

Vaikuttava aine

latanoprosti, timololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään silmänpaineen alentamiseen glaukoomassa eli silmänpainetaudissa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tippa kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Jos yksi annos jää väliin, hoitoa jatketaan seuraavalla annoksella normaaliin tapaan. Piilolasit on poistettava ennen silmätippojen annostelua. Ne voi laittaa takaisin silmiin 15 minuutin kuluttua annostelusta. Jos silmää hoidetaan useammalla kuin yhdellä paikallisesti käytettävällä silmälääkkeellä, niiden annon väliin on jätettävä vähintään viiden minuutin tauko. Lääkkeen tarpeeton imeytyminen verenkiertoon vähenee, jos kyynelkanava suljetaan painamalla silmän sisäkulmaa tai jos silmät suljetaan 2 minuutin ajaksi tippojen laiton jälkeen. Tämä saattaa vähentää haittavaikutusten määrää, ja se voi lisätä lääkkeen paikallista tehoa.

Vaikutustapa

Latanoprosti kuuluu prostaglandiinien ryhmään ja timololi beetasalpaajiin. Valmisteen kumpikin aine alentaa kohonnutta silmänpainetta, mutta eri mekanismilla, ja niiden yhteiskäyttö voimistaa tätä vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on pitkäaikaiskäytössä hoidettavan silmän värin muuttuminen ruskeampaan suuntaan. Myös silmäluomien iho saattaa tummentua ja silmäripsien kasvussa olla muutoksia. Joskus voi esiintyä myös hoidettavan silmän ärsytystä (pistelyä, polttelua, kutinaa) tai silmäkipua.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2–8 °C). Pullon avaamisen jälkeen: 28 päivää. Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot