Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

saksagliptiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen eli sokeritaudin hoito joko yksin käytettynä tai yhdistettynä muuhun lääkehoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti tulee niellä kokonaisena vesilasillisen kera. Se voidaan ottaa ruokailusta riippumatta mihin aikaan päivästä tahansa.
Jos unohtaa ottaa annoksen, tulee se ottaa heti muistettaessa. Kaksinkertaista annosta ei tule ottaa saman vuorokauden aikana.

Vaikutustapa

Diabeteslääkkeet alentavat veren kohonnutta glukoosi- eli sokeripitoisuutta. Saksagliptiini lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosipitoisuutta. Lisäksi se vähentää glukagoni-nimisen hormonin eritystä haimasta aterian yhteydessä. Tämä vähentää maksassa tapahtuvaa glukoosin syntyä ja sen kulkeutumista verenkiertoon. Saksagliptiini parantaa glukoositasapainoa pienentämällä paaston ja aterian jälkeisiä glukoosipitoisuuksia tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, päänsärky, erilaiset infektiot ja ihottuma. Etenkin jos lääkettä käytetään sulfonyyliurea-diabeteslääkkeen kanssa, verensokeri voi laskea liikaa (hypoglykemia).

Jos ilmenee pitkittyvää, vaikeaa vatsakipua, pitää ottaa yhteys lääkäriin.

Jos ilmenee sydämen vajaatoiminnan oireita (kuten lisääntynyttä hengenahdistusta, nopeaa painonnousua tai jalkojen turvotusta) tai matalaan verensokeriin (hypoglykemia) liittyviä oireita (esimerkiksi vapina, hikoilu, ahdistuneisuus, näköhäiriöt, kihelmöinti huulissa, kalpeus, mielialan vaihtelut, epämääräiset oireet tai sekavuus), tulee ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Autolla ajamista ja tarkkuutta vaativien koneiden käyttämistä tulee välttää, jos lääkitys aiheuttaa huimausta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Lääkärin harkinnan mukaan imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Onglyza 2,5 mg kalvopäällysteiset tabletit
Onglyza 2,5 mg on vaaleankeltainen, kaksoiskupera, pyöreä kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on sinisellä musteella tehty merkintä "2.5" ja toisella puolella merkintä "4214".

Onglyza 5 mg kalvopäällysteiset tabletit
Onglyza 5 mg on vaaleanpunainen, kaksoiskupera, pyöreä kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on sinisellä musteella tehty merkintä "5" ja toisella puolella merkintä "4215".

Hinta ja pakkaustiedot