Markkinoija

GALDERMA

Vaikuttava aine

doksisykliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kasvojen ruusufinnin (rosacea) aiheuttamien finnien ja punaisten ihomuutosten hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan; yleensä yksi kapseli vuorokaudessa. Lääke on tarkoitettu vain aikuisille. Lääkäri arvioi hoidon vaikutusta parin kuukauden jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan aamulla riittävän vesimäärän kera ja niellään pystyasennossa istuen tai seisten ruokatorven ja vatsan ärsytyksen vähentämiseksi. Kapseli niellään kokonaisena, eikä sitä saa pureskella. Se tulisi ottaa tuntia ennen ateriaa tai kaksi tuntia sen jälkeen. Maidon sisältämä kalsium ja rautavalmisteet heikentävät lääkkeen tehoa. Käytä maitotuotteita ja kalsiumia sisältäviä hedelmämehuja vasta 2-3 tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen.

Hoidon aikana pitää välttää liiallista auringossa oleskelua ja keinotekoista ultraviolettivaloa.

Vaikutustapa

Suurina annoksina doksisykliini estää bakteerien kasvua ja lisääntymistä. Doksisykliinin tarkkaa vaikutustapaa ruusufinnitaudissa ei kuitenkaan tiedetä, sillä taudissa sitä käytetään niin pieninä määrinä ja sellaisessa kemiallisessa muodossa, ettei se estä bakteerien kasvua eivätkä bakteerit aiheuta tautia. Ruusufinnin syytä ei tiedetä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ylähengitystieinfektiot, sieni-infektiot, ahdistus, päänsärky, mahaoireet, selkäkipu ja muutokset laboratoriokokeissa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskausaikana, sillä se saattaa aiheuttaa syntymättömälle lapselle pysyvää hampaiden värjäytymistä.

Imetyksen aikana doksisykliiniä ei saa käyttää pitkiä aikoja, sillä se voi aiheuttaa vauvalle hampaiden värjäytymistä ja luuston kehityshäiriöitä.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Beigenvärinen kapseli, koko nro 2, merkintä ”GLD 40”.

Hinta ja pakkaustiedot