Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

tetrasykliini

Käyttötarkoitus

Lääketta käytetään bakteereiden aiheuttamissa tulehduksissa, joita voi olla mm. poskionteloissa tai muualla hengitysteissä. Sitä käytetään myös aknen eli finnitaudin hoidossa. Lisäksi lääkettä käytetään mahahaavaa aiheuttavan helikobakteerin häätöön yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Lääke sopii penisilliinille allergisille ihmisille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Aknen hoidossa annokset ovat usein tavanomaista pienempiä, mutta hoito saattaa kestää pitkään, jopa kuukausia. Tetrasykliiniä ei saa käyttää alle 8-vuotiailla lapsilla, koska se voi kertyä kehittyvään luukudokseen ja hampaisiin vaurioittaen niitä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera. Se otetaan istuen tai seisten, koska tämä vähentää ruokatorven ärsyyntymistä.

Lääke imeytyy parhaiten kun se otetaan tyhjään mahaan. Se tulisi ottaa joko tunti ennen ruokailua tai kaksi tuntia sen jälkeen. Jos lääkkeen käyttöön kuitenkin liittyy vatsaoireita, sen ottaminen ruoan kanssa voi vähentää vatsaärsytystä. Tetrasykliiniä ei saa ottaa samanaikaisesti maitotuotteiden kanssa, koska maidon sisältämä kalsium huonontaa sen imeytymistä ja tehoa.

Vaikutustapa

Tetrasykliini estää bakteerien kasvua ja lisääntymistä. Se tehoaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä ja riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri kannattaa ottaa loppuun ja noudattaa muutoinkin annostusohjetta.

Haittavaikutukset

Tetrasykliini voi aiheuttaa pahoinvointia, ripulia tai muita ruoansulatuskanavan oireita. Maitohappobakteerivalmisteen samanaikainen käyttö ei oleellisesti vähennä näitä haittoja. Yliherkkyysreaktiot, kuten ihottumat, ovat harvinaisia. Tetrasykliini voi herkistää auringonvalolle ja auringonottoa ja solariumia on syytä välttää.

Lääke ei vaikuta ajokykyyn eikä kykyyn käyttää koneita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana, koska tetrasykliini voi haitata kehittymässä olevien hampaiden ja luiden kasvua.

Säilytys

Säilytä alle 25 ºC. Pidä pakkaus tiiviisti suljettuna, koska valmiste on herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Keltainen tai vihertävänkeltainen, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen kapselin muotoinen tabletti, koko n. 8 x 17 mm. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot