Markkinoija

VERTEX PHARMACEUTICALS

Vaikuttava aine

lumakaftori, ivakaftori

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kystisen fibroosin hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä annostellaan kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina rasvaa sisältävän ruoan kanssa. Niitä ei saa pureskella, halkaista tai liuottaa. Annospussin koko sisältö sekoitetaan yhteen teelusikalliseen (5 ml) potilaan iälle sopivaa pehmeää ruokaa tai nestettä (esim. soseutetut hedelmät, maustettu jogurtti, maito, mehu). Seos nautitaan kokonaan rasvaa sisältävän ruoan kanssa. Ruoan tai nesteen oltava korkeintaan huoneenlämpöistä. Valmiste säilyy 1 tunnin ajan sekoittamisen jälkeen, joten se on nautittava tämän ajan sisällä. Kutakin annospussia saa käyttää vain kerran. Jos annos unohtuu ja unohtumisesta on kulunut alle 6 tuntia, lääkeannos on otettava. Jos unohtumisesta on kulunut yli 6 tuntia, odotetaan seuraavaan aikataulun mukaiseen annokseen. Unohtunutta annosta ei pidä korvata ottamalla kaksinkertaista annosta.

Kaikista muista lääkityksistä tulisi neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Lääke sisältää kahta vaikuttavaa ainetta, jotka vaikuttavat CFTR-proteiiniin, joka on vaurioitunut joillakin kystistä fibroosia sairastavilla henkilöillä CFTR-geenin mutaation vuoksi. Ivakaftori edistää CFTR-proteiinin toimintaa, ja lumakaftori lisää toimivan CFTR-proteiinin määrää solujen pinnalla.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat hengitystieinfektiot, huimaus, päänsärky, yskä, nenän tukkoisuus, hengenahdistus ja mahaoireet. Joskus saattaa esiintyä myös korva- ja nieluoireita, tasapainohäiriöitä, ihottumaa, rintakyhmyjä, epäsäännöllisiä kuukautisia ja muita kuukautishäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Valkoiset tai luonnonvalkoiset rakeet.

Hinta ja pakkaustiedot