Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

isosorbidimononitraatti

Käyttötarkoitus

Sydänlihaksen hapenpuutteesta johtuvan puristavan rintakivun eli angina pectoris -kivun ehkäisy. Tätä lääkettä ei ole tarkoitus käyttää jo alkaneen kohtauksen lievittämiseen, vaan siihen tarvitaan lyhytvaikutteisia nitrolääkkeitä. Valmistetta käytetään myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä otetaan säännöllisin välein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera. Sitä ei pureskella rikki eikä sen anneta liueta suussa, kuten tehdään käytettäessä lyhytvaikutteisia nitroja kipuoireiden hoitoon.

Vaikutustapa

Lääke laajentaa verisuonia ja keventää siten sydämen kuormaa. Se myös avartaa sepelvaltimoita eli sydänlihakselle happirikasta verta kuljettavia suonia, jolloin lihas saa ravintoa paremmin.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on varsinkin hoidon alussa esiintyvä päänsärky, joka ilmaantuu lääkkeen ottamisen jälkeen. Pitempiaikaisessa käytössä särky usein häviää. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat kasvojen punoitus, huimaus pystyasentoon noustessa, heikkouden tunne sekä pahoinvointi ja oksentelu. Alkoholin samanaikainen käyttö voi alentaa verenpainetta liiallisesti, jolloin seurauksena voi olla pyörtyminen. Lääkkeen käytön alkuvaiheessa tarkkaavaisuus liikenteessä saattaa olla alentunut. Pitkään jatkunut suurten annosten käyttö voi heikentää lääkkeen tehoa. Tällöin lääkitys lopetetaan asteittain, ja tauon jälkeen se voidaan käynnistää uudestaan. Sildenafiilia (Viagra) tai muita, suun kautta otettavia erektiohäiriölääkkeitä ei tule käyttää yhdessä nitraattien kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Pidä tölkki tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

10 mg tabletti: Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, kupera, jakouurteeton tabletti, Ø 6 mm.

20 mg tabletti: Valkoinen tai melkein valkoinen kapselitabletti, pituus 10 mm, leveys 5 mm, jakouurre molemmin puolin.

Ormox 20 mg tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot