Markkinoija

EXELTIS

Vaikuttava aine

etonogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Rengasta pidetään yleensä emättimessä yhtäjaksoisesti 3 viikkoa, minkä jälkeen pidetään 1 viikon tauko.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttöä varten. Jos rengas pääsee pois paikaltaan yli 3 tunnin ajaksi, voi sen ehkäisyteho heikentyä ja ylimääräisten vuotojen vaara kasvaa. Ehkäisytehon varmistamiseksi on tarkistettava säännöllisesti (esimerkiksi ennen ja jälkeen yhdynnän), että rengas on edelleen paikallaan emättimessä. Valmistetta ei pidä käyttää naisten kondomin kanssa.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia, jotka ehkäisevät raskautta usealla, toisiaan täydentävällä tavalla, joista tärkein on ovulaation eli munasolun irtoamisen estyminen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä emätintulehduksia, masennusta, seksuaalivietin heikentymistä, päänsärkyä, migreeniä, vatsakipua, pahoinvointia, aknea, rintojen arkuutta, sukupuolialueen kutinaa, kuukautis- tai lantiokipua, emätineritteen muutoksia tai painon nousua.

Yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät veritulppien riskiä. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos ilmenee laskimotukoksen oireita, kuten äkillisesti alkanutta, selittämätöntä hengenahdistusta, nopeutunutta hengitystä, äkillistä yskää, pistävää rintakipua, vaikeaa pyörrytystä/huimausta, nopeaa tai epäsäännöllistä sydämen sykettä, jalan kipua, arkuutta, turvotusta, lisääntynyttä lämmöntunnetta, ihon värin muutoksia tai punoitusta. Näin on meneteltävä myös, jos esiintyy valtimotukosten oireita, kuten kasvojen, käsivarren tai jalan äkillistä tunnottomuutta tai heikkoutta, äkillistä kävelyn vaikeutumista, tasapainon tai koordinaation menetystä, äkillisiä sekavuus, puhe- tai ymmärtämisvaikeuksia, äkillistä näön heikentymistä, äkillistä voimakasta tai pitkittynyttä päänsärkyä, jonka syytä ei tiedetä, kipua tai epämiellyttävää/paineen/puristuksen/täysinäisyyden tunnetta rinnassa, käsivarressa tai rintalastan takana, selkään, leukaan, kurkkuun, käsivarteen ja/tai vatsaan säteilevää epämiellyttävää tunnetta, täyteläisyyden, ruoansulatushäiriöiden tai tukehtumisen tunnetta, hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, erittäin voimakasta heikkouden tunnetta, ahdistuneisuutta tai masennusta.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana rengasta ei pidä käyttää. Imetysaikana valmiste voi vaikuttaa maidon eritykseen, minkä vuoksi rengasta saa käyttää vasta, kun rintaruokinta on päättynyt.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Ornibel on joustava, läpinäkyvä ja väritön tai lähes väritön rengas, jonka ulkohalkaisija on 54 mm ja poikkileikkauksen halkaisija 4 mm.

Hinta ja pakkaustiedot