Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

ketoprofeeni

Käyttötarkoitus

Nivelreuman ja muiden reumatautien hoito sekä vammojen ja suurten hammasleikkausten jälkihoito. Lisäksi kihtikivun ja migreenin hoito, hammassärky, kuukautiskipu sekä kuumeen lievittäminen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke niellään kokonaisena vesilasillisen kera, mieluiten aterian yhteydessä mahaärsytyksen vähentämiseksi. Depotkapseleista lääke vapautuu hitaasti vaikuttaen elimistössä pitempään ja tasaisemmin.

Vaikutustapa

Ketoprofeeni ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehdusreaktion ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ketoprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruoansulatusvaivat, pahoinvointi, vatsakipu ja oksentelu.

Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, koska se lisää verenvuodon riskiä. Varsinkin iäkkäämpien potilaiden pitäisi raportoida kaikista epätavallisista vatsaoireista, etenkin hoidon alkuvaiheessa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana lääkäri harkitsee lääkkeen käytön tarpeellisuuden. Ei suositella ensisijaiseksi lääkkeeksi imetyksen aikana, eli mahdollisuuksien mukaan tulisi valita toinen lääke. Lääkettä ei suositella, jos yrittää tulla raskaaksi, sillä se saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen gelatiinikapseli, pituus n. 18 mm. Päällä merkintä Orudis 100.

Hinta ja pakkaustiedot