Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

okskarbatsepiini

Käyttötarkoitus

Epilepsian paikallisalkuisten kohtausten hoito yksinään tai yhdessä muiden epilepsialääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä vuorokausiannos jaetaan kahteen osa-annokseen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään pienen vesimäärän kera ruokailusta riippumatta. Tabletin voi puolittaa nielemisen helpottamiseksi, mutta ei annoksen jakamiseksi.

Vaikutustapa

Okskarbatsepiini on epilepsialääke, joka normalisoi hermosolujen viestintää aivoissa. Tämä vähentää paikallisalkuisten epilepsiakohtausten määrää tai estää niiden ilmaantumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, päänsärky, heitehuimaus, kahtena näkeminen, pahoinvointi, oksentelu ja uupumus. Joskus voi esiintyä myös mm. mielialan häiriöitä, keskittymiskyvyn häiriöitä, vapinaa, muistihäiriöitä, näköhäiriöitä, vatsaoireita, ihottumaa, hiustenlähtöä, aknea ja voimattomuutta.

Jos ilmenee itsetuhoajatuksia ja -käyttäytymistä, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Lääke voi heikentää ajokykyä ja tarkkaavaisuutta heitehuimauksen ja uneliaisuuden takia.

Lääke voi heikentää hormonaalisen ehkäisyn (esim. ehkäisytablettien) tehoa, joten lisäehkäisyä suositellaan. Raskautta epäiltäessä tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkityksestä kannattaa keskustella lääkärin kanssa jo raskautta suunniteltaessa ja foolihappolisää suositellaan. Epilepsian hyvä hoitotasapaino ja seuranta on tärkeä raskauden aikana, lääkettä käytetään lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei suositella imetystä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (+15-25°C).

Ulkonäkö

150 mg: vaalean harmaanvihreitä, soikeita, kaksoiskuperia tabletteja (paksuus noin 4,4 mm, pituus noin 11,1 mm ja leveys noin 5,6 mm), joiden kummallakin puolella on jakouurre. Tabletin toisella puolella on merkintä ‘150’ jakouurteen yhdellä puolella.

300 mg: keltaisia, soikeita, kaksoiskuperia tabletteja, (paksuus noin 5,4 mm, pituus noin 15,1 mm ja leveys noin 6,6 mm), joiden kummallakin puolella on jakouurre. Tabletin toisella puolella on merkintä ‘300’ jakouurteen yhdellä puolella.

600 mg: vaaleanpunaisia, soikeita, kaksoiskuperia tabletteja, (paksuus noin 7,0 mm, pituus noin 18,6 mm ja leveys noin 8,1 mm), joiden kummallakin puolella on jakouurre. Tabletin toisella puolella on merkintä ‘600’ jakouurteen yhdellä puolella.

Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot