Markkinoija

ORIFARM HEALTHCARE

Vaikuttava aine

parasetamoli

Käyttötarkoitus

Kivun ja kuumeen hoito.

Annostus

Annostus riippuu mm. potilaan iästä ja oireiden voimakkuudesta. Lääkemääräyksellä lääkettä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkepakkauksen tai lääkärin suosittamia annostuksia ei saa ylittää, sillä parasetamolin liika-anto voi aiheuttaa maksavaurion. Jatkuvaan käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita parasetamolia sisältäviä valmisteita.

Parasetamolin maksimiannos aikuisilla on 3000 mg vuorokaudessa. Lapsilla annos suhteutetaan painoon.

Itsehoidossa Pamol F-valmisteita annostellaan seuraavasti:

 • Pamol F 500 mg tabletit on tarkoitettu vain aikuisille, tavallisesti 1 tabletti 1-3 kertaa vuorokaudessa. Tarvittaessa voi ottaa 2 tablettia korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Maksimiannos on kuusi tablettia vuorokaudessa.
 • Pamol F 250 mg tabletit on tarkoitettu 17-50 kg painaville lapsille: 
  • 17-24 kg:n painoisille lapsille 1 tabletti korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa
  • 25-32 kg:n painoisille lapsille 1-2 tablettia korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa 
  • 33-50 kg:n painoisille lapsille 2 tablettia korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa
  • Alle 9 kg painaville lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan.
 • Pamol F 125 mg tabletit on tarkoitettu 9-16 kg painaville lapsille, annostus on 1 tabletti korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. 

Lääkkeen ottaminen

Pamol F -tabletit hajoavat helposti ja sulavat nopeasti suussa. Niitä ei saa pureskella. Aikuisten Pamol F 500 mg -tabletti imeskellään suussa tai liuotetaan puoleen lasilliseen vettä. Yli 6-vuotiaat lapset voivat imeskellä Pamol F 125 mg tai 250 mg -tabletit. Alle 6-vuotiaalle niitä ei saa antaa imeskeltäväksi, koska lapsi voi vetää tabletin henkeensä. Heille Pamol F 125 mg tai 250 mg -tabletit pitää liuottaa lusikalliseen vettä tai maitoa ja antaa lapselle juotavaksi. Pamol F -tablettia ei pidä liuottaa lasissa tai tuttipullossa, sillä osa lääkkeestä voi jäädä sakaksi pohjalle ja lapsi saa liian pienen lääkeannoksen.

Vaikutustapa

Parasetamoli vaikuttaa keskushermostossa, jossa se lievittää kipua ja alentaa kuumetta. Se vaikuttaa eri tavalla kuin tulehduskipulääkkeet, joita ovat mm. ibuprofeeni ja naprokseeni. Parasetamoli ei ärsytä vatsaa, joten se sopii myös mahahaava-alttiille henkilölle. Useimmat astmaatikot, joilla tulehduskipulääkkeet pahentavat astman oireita, voivat käyttää parasetamolia.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia, kun noudatetaan pakkauksessa suositettua tai lääkärin määräämää annostusta. Parasetamoli voi vaurioittaa maksaa, jos kerralla otetetaan huomattavan suuri annos tai jos suositettua suurempia annoksia käytetään pitkään. Yliannostusriskin välttämiseksi tulee varmistaa, etteivät muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet sisällä parasetamolia. Runsas alkoholin käyttö lisää maksavaurion riskiä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi tilapäisesti käyttää myös raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Pamol F 125 mg ja 250 mg: Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, banaanintuoksuinen tabletti, jossa on kovera uurre keskellä.
Pamol F 500 mg: Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, mustaherukantuoksuinen tabletti, jossa on kovera uurre keskellä.

Hinta ja pakkaustiedot