Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

PF-07321332 (nirmatrelviiri), ritonaviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään COVID-19 -infektion hoitoon silloin, kun vaikean taudin riski on suurentunut.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan kerralla kaksi vaaleanpunaista tablettia ja yksi valkoinen tabletti, 12 tunnin välein viiden vuorokauden ajan

Lääkkeen ottaminen

Lääke voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Tabletit niellään kokonaisina, niitä ei saa pureskella, rikkoa eikä murskata. 

Jos annos unohtuu ja muistetaan kahdeksan tunnin sisällä, se otetaan mahdollisimman pian. Jos kulunut yli kahdeksan tuntia, annos jätetään väliin ja seuraava annos otetaan normaaliin aikaan. Kaksinkertaista annosta ei pidä ottaa.

Lääkkeellä on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tulisi neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Lääke sisältää koronavirukseen vaikuttavaa PF-07321332:a, joka estää viruksen proteiinien toimintaa ja siten heikentää viruksen lisääntymistä. Lisäksi se sisältää ritonaviiria, joka tehostaa PF-07321332:n vaikutuksia elimistössä estämällä sen hajoamista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat makuhäiriö, päänsärky, oksentelu ja ripuli.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana ja 7 vrk sen päätyttyä tulisi käyttää luotettavaa ehkäisyä. Lääke heikentää hormonaalisen yhdistelmäehkäisyn tehoa, joten sen sijasta tai lisäksi tulisi käyttää estemenetelmää tai muuta luotettavaa ehkäisyä koko hoidon ajan ja lisäksi yhden kuukautiskierron ajan hoidon jälkeen.

Lääkettä ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Nirmatrelviiri

Vaaleanpunainen, soikionmuotoinen, pituus noin 17,6 mm ja leveys 8,6 mm, toiselle puolelle on painettu ”PFE” ja toiselle puolelle ”3CL”.

Ritonaviiri

Valkoiset tai luonnonvalkoiset, kapselinmuotoiset tabletit, pituus noin 17,1 mm ja leveys 9,1 mm, toiselle puolelle on painettu ”H” ja toiselle puolelle ”R9”.

Hinta ja pakkaustiedot