Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

alpelisibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään hormonireseptoripositiivisen rintasyövän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan välittömästi ruoan jälkeen, suunnilleen samaan aikaan päivittäin.

Jos annos jää väliin, se voidaan ottaa 9 tunnin kuluessa tavanomaisesta ottoajankohdasta. Jos annos viivästyy yli 9 tuntia, se jätetään kyseisenä päivänä ottamatta ja palataan tavanomaiseen aikatauluun. Jos potilas oksentaa annoksen ottamisen jälkeen, samana päivänä ei oteta uutta annosta, vaan lääkkeenottoa jatketaan seuraavana päivänä tavanomaiseen tapaan ja tavanomaiseen aikaan.

Tabletit niellään kokonaisina. Niitä ei saa pureskella, murskata eikä halkaista ennen nielemistä. Rikkoutuneita, halkeilleita tai muutoin vaurioituneita tabletteja ei saa niellä.

Verensokeria tulisi seurata tiheästi hoidon ensimmäisten neljän viikon aikana, varsinkin ensimmäiset kaksi viikkoa. Korkean verensokerin ehkäisemiseksi tulisi noudattaa lääkärin ohjeistamia elämäntapamuutoksia (mm. ruokavalio).

Vaikutustapa

Lääke on PI3Kα-estäjä, joka estää syöpäsolujen kasvua vaikuttamalla niiden solunsisäiseen viestinvälitykseen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat virtsatieinfektio, pienentyneet verisoluarvot, verensokeriarvojen muutokset, pienentynyt ruokahalu, päänsärky, makuhäiriö, mahaoireet, ihottuma, kutina, kuiva iho, hiustenlähtö, uupumus, limakalvotulehdus, limakalvojen kuivuus, ääreisturvotus ja kuume. 

Joskus saattaa esiintyä myös yliherkkyyttä, nestehukkaa, unettomuutta, näön hämärtymistä, kuivasilmäisyyttä, hammassärkyä, ientulehdusta, ienkipua, kielikipua, ihon punoitusta, käsi-jalkaoireyhtymää, lihaskouristuksia, lihaskipua ja leukaluun ongelmia.

Lääkärille on ilmoitettava heti, jos ilmenee kuumetta, influenssaoireita, limakalvomuutoksia, etenevää ihottumaa, hengitystieoireita tai suuoireita (mm. hampaiden heiluminen, kipu tai turvotus, suun haavaumat, jotka eivät parane, tai erite). 

Jos ilmenee ripulia, tulee lisätä nesteensaantia suun kautta ja ilmoittaa lääkärille.

Raskaus ja imetys

Tarkoitettu vaihdevuodet ohittaneille naisille, sekä miehille.

Ei pidä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Jos miespotilaan seksikumppani on raskaana, saattaa olla raskaana tai voi tulla raskaaksi, miehen on käytettävä yhdynnöissä kondomia hoidon aikana ja vähintään 1 viikon ajan hoidon lopettamisen jälkeen.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Piqray 50 mg kalvopäällysteiset tabletit

Haalea vaaleanpunainen, pyöreä, pyöristetty, viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa toisella puolella painatus ”L7” ja toisella painatus ”NVR”. Läpimitta noin 7,2 mm.

Piqray 150 mg kalvopäällysteiset tabletit

Haalea punainen, soikeahko, pyöristetty, viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa toisella puolella painatus ”UL7” ja toisella painatus ”NVR”. Koko noin 14,2 mm (pituus), 5,7 mm (leveys).

Piqray 200 mg kalvopäällysteiset tabletit

Vaalea punainen, soikeahko, pyöristetty, viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa toisella puolella painatus ”YL7” ja toisella painatus ”NVR”. Koko noin 16,2 mm (pituus), 6,5 mm (leveys).

Hinta ja pakkaustiedot