Markkinoija

GEDEON RICHTER

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy yhdynnän jälkeen, kun yhdynnässä ei ole käytetty ehkäisyä tai kun ehkäisyn epäillään pettäneen. 

Tabletin käyttö on poikkeuksellinen menetelmä, eikä se missään tapauksessa korvaa säännöllistä raskauden ehkäisymenetelmää.

Annostus

Yleensä otetaan yksi tabletti mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluimmin 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin eli kolmen vuorokauden kuluttua yhdynnästä. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä nopeammin se yhdynnän jälkeen otetaan.

Jotkut lääkkeet saattavat heikentää jälkiehkäisyn tehoa, minkä vuoksi on tärkeää keskustella kaikista muista käytössä olevista tai edeltävien neljän viikon aikana käytetyistä lääkityksistä tai luontaistuotteista lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Näissä tapauksissa terveydenhuollon ammattilainen voi neuvoa käyttämään kaksinkertaista annosta, jolloin otetaan 2 tablettia yhtä aikaa. 

Lääkkeen ottaminen

Valmiste on tarkoitettu poikkeustilanteisiin, ei varsinaiseksi ehkäisykeinoksi. Jos jälkiehkäisyä käytetään useammin kuin kerran saman kuukautiskierron aikana, kuukautiskierto voi häiriintyä. 

Jos oksentelua esiintyy kolmen tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, on otettava välittömästi toinen tabletti. Hakeuduttava lääkäriin, jos käytön jälkeen ei tule kuukautisvuotoa tai jos vuoto poikkeaa normaalista.

Vaikutustapa

Levonorgestreeli on keltarauhashormoni, joka estää sekä munasolun irtoamista että siittiöitä hedelmöittämästä mahdollisesti jo irronnutta munasolua. Se ei keskeytä jo alkanutta raskautta eikä estä sukupuolitaudin tarttumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsakipu, päänsärky, väsymys ja vuotohäiriöt. Joskus voi esiintyä myös ripulia, oksentelua, huimausta tai rintojen aristusta.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Jos jälkiehkäisy tabletilla epäonnistuu ja raskaus alkaa, kerta-annoksen ei ole todettu aiheuttaneen haittavaikutuksia sikiölle. Jos valmistetta käytetään imetysaikana, se on otettava välittömästi imetyksen jälkeen ja imetystä vältetään vähintään 8 tunnin ajan levonorgestreelin ottamisen jälkeen.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Luonnonvalkoinen, litteä tabletti, jossa kohoreunat, halkaisija noin 8 mm, toisella puolella painomerkintä ”G00”.

Hinta ja pakkaustiedot