Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

pravastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenevät.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tabletti kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kanssa ruokailusta riippumatta. Tarvittaessa tabletti voidaan puolittaa. Lääkeannos otetaan yleensä yhtenä annoksena illalla. Lääkäri saattaa määrätä pravastatiinin kanssa sappihappoja sitovia aineita. Pravastatiini pitäisi ottaa joko kaksi tuntia ennen sappihappoja sitovia aineita tai neljä tuntia näiden jälkeen. Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys kohonneen kolesterolin hoidossa. Hyviä ruokailu- ja liikuntatottumuksia tulee jatkaa pravastatiinihoidon aikana.

Vaikutustapa

Lääke vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti elimistölle haitallisen LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa melko harvoin haittavaikutuksia. Joskus voi ilmetä huimausta, päänsärkyä tai mahavaivoja. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsa värjäytyy tummaksi, tulee heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia eräiden muiden lääkkeiden kanssa, joten muusta lääkehoidosta pitää sopia lääkärin kanssa. Suuret määrät (yli 0,5 l)greippimehua ei pidä juoda hoidon aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on huolehdittava raskauden ehkäisystä.

Säilytys

Läpipainopakkaus: Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

HDPE-tablettipurkki: Pidä tablettipurkki tiiviisti suljettuna. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

20 mg tabletti

Keltainen, kapselin muotoinen, kaksoiskupera, täplikäs, päällystämätön tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla ja ’Y’ painettu toiselle ja ’61’ toiselle puolelle. Tabletin koko on 11,1 x 5,6 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

40 mg tabletti

Keltainen, kapselin muotoinen, kaksoiskupera, täplikäs, päällystämätön tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla ja ’Z’ painettu toiselle ja ’18’ toiselle puolelle. Tabletin koko on 14,1 x 7 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot