Markkinoija

ORIFARM HEALTHCARE

Vaikuttava aine

prednisoloni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään mm. nivelreuman, selkärankareuman sekä eräiden muiden reumaattisten ja sidekudossairauksien vaikeiden oireiden lievitykseen. Se tehoaa myös hankaliin astmaoireisiin ja ihottumiin, verisolujen muodostumisen häiriöihin, joihinkin syöpäkasvaimiin ja munuaissairauksiin sekä käärmeenpureman tai mehiläisen piston synnyttämiin voimakkaisiin oireisiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantumisraja. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä ja sellaiseen jouduttaessa käytetään pienintä tehoavaa annosta. Pitkäaikaishoitoa ei saa omin päin keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua muuttuvaan hormonitasapainoon.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera.

Vaikutustapa

Prednisoloni on kortikosteroidi, joka lievittää erilaisia yliherkkyys- eli allergiaoireita. Se vaikuttaa monin tavoin elimistön puolustuskoneiston toimintaan ja vähentää tulehdusoireita silloin, kun niitä ei aiheuta bakteeri tai muu eliö.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, sillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, sammasta ja muita sieni-infektioita, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, turvotuksia tai verenpaineen kohoamista. Lääke voi tällöin häiritä myös aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, litteä, pyöreä, jakouurteinen, päällystämätön tabletti
Prednisolon 5 mg -tabletti: halkaisija 7 mm ja paino 120 mg. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.
Prednisolon 20 mg -tabletti: halkaisija 9 mm ja paino 179 mg. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.
Prednisolon 40 mg -tabletti: halkaisija 10 mm ja paino 358 mg. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot