Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

prednisoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään mm. nivelreuman, selkärankareuman sekä eräiden muiden reumaattisten ja sidekudossairauksien vaikeiden oireiden lievitykseen. Se tehoaa myös pahentuneisiin astmaoireisiin, hankaliin ihottumiin, verisolujen muodostumisen häiriöihin, joihinkin syöpäkasvaimiin ja munuaissairauksiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä sivuvaikutusten ilmaantumisraja. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä ja sellaiseen jouduttaessa pyritään selviämään pienimmällä vielä tehoavalla annoksella. Pitkäaikaishoitoa ei pidä omin päin keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua muuttuvaan hormonitasapainoon.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera.

Vaikutustapa

Prednisoni lievittää erilaisia yliherkkyys- eli allergiaoireita. Se osallistuu monin tavoin elimistön puolustuskoneiston toimintaan ja vähentää kudosten tulehdusreaktioita.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, turvotuksia tai verenpaineen kohoamista. Lääke voi tällöin häiritä myös aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, hieman kupera, jakouurteellinen tabletti, Ø noin 7 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot