Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään verisuonitukosten ehkäisyyn silloin, kun niiden riski on suurentunut (esim. sydämen tai aivojen verenkiertohäiriöt ja niiden ehkäisy sekä uusiutumisen ehkäisy, sepelvaltimoleikkauksen jälkitila), sydäninfarktin riskin pienentämiseen, kun potilaalla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, kuten diabetes mellitus, hyperlipidemia, hypertensio, ylipaino tai tupakointi, sekä akuutin sydäninfarktin ensiapuna.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tyypillinen annos on 100-300 mg päivässä. Sydäninfarktin ensiapuna otetaan yleensä 250–500 mg.

Lääkkeen ottaminen

Enterotabletista vapautuu lääkeainetta vasta suolistossa. Tabletit niellään kokonaisina pienen nestemäärän kera. Niitä ei saa murskata, halkaista tai pureskella. Akuutin sydäninfarktin hoidossa ensimmäinen tabletti olisi purtava rikki ennen nielemistä, jolloin imeytyminen nopeutuu.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa verihiutaleiden tuottamien, veren hyytymistä voimistavien aineiden tuotantoon ja siten ehkäisee veritulppien syntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä huimausta, korvien soimista, nuhaa, nenäverenvuotoa, mahaoireita, ihottumaa, kutinaa tai virtsa- ja sukupuolielinten verenvuotoa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana. Tulisi käyttää 1. ja 2. raskauskolmanneksen aikana vain, jos ehdottoman välttämätöntä. Annoksia, jotka ovat suurempia kuin 100 mg/päivä ei saa käyttää 3. raskauskolmanneksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

50 mg enterotabletti: Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, kupera, kalvopäällystetty tabletti, halkaisija 6,2 mm.

100 mg enterotabletti: Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, kupera, kalvopäällysteinen tabletti, halkaisija 8,2 mm.

Hinta ja pakkaustiedot