Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

leuproreliini

Käyttötarkoitus

Miehillä eturauhassyövän hoito. Naisilla vaikean endometrioosin ja rintasyövän hoito. Lapsilla voidaan käyttää ennenaikaisen murrosiän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääkeannos annetaan kolmen kuukauden välein.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen ruiskeena ihon alle.

Vaikutustapa

Leuproreliini vaikuttaa hormoneihin, joiden erittymisellä on yhteyttä mm. eturauhasen ja sukuelinten toimintaan. Lääkityksellä pyritään miehillä pienentämään eturauhassyövän kokoa ja naisilla hillitsemään endometrioosikudoksen toimintaa kohdun ulkopuolella. Lapsilla lääke hillitsee aivolisäkkeen toimintaa ja vähentää sen erittäminen hormonien määrää ja siten mm. normalisoi kasvunopeutta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mielialan vaihtelut ja masennus (pitkäaikaiskäytössä), päänsärky, huimaus, kuumat aallot, hengenahdistus, oksentelu, pahoinvointi, ihottuma, akne, voimakas hikoilu, lihaskipu, nivelkipu, kipu, turvotus, voimattomuus, väsymys ja pistoskohdan reaktiot. 

Lisäksi eri potilasryhmillä on havaittu seuraavia yleisiä haittavaikutuksia: 

Miehillä kivesten koon pieneneminen ja erektiohäiriö.

Naisilla emätintulehdus, masennus, sukupuolisen halun väheneminen, rintojen kipu, arkuus tai pienentyminen ja emättimen kuivuus.

Lapsilla tunteiden ailahtelu, päänsärky, mahaoireet, akne, pistoskohdan reaktiot sekä tytöillä verenvuoto tai eritevuoto emättimestä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe, liuotin: kirkas, väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot