Markkinoija

CHIESI PHARMA

Vaikuttava aine

merkaptamiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään nefropaattisen kystinoosin hoitoon hidastamaan munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan 2 kertaa vuorokaudessa, 12 tunnin välein. Sitä ei pidä ottaa paljon rasvaa tai proteiineja sisältävien eikä jäädytettyjen ruokien (mm. jäätelö) kanssa. Ateriointia ja maitotuotteita vältettävä vähintään 1 tunti ennen annostelua ja 1 tunti annostelun jälkeen. Jos tämä ei mahdollista, saa syödä vain n. 100 g ruokaa (mieluiten hiilihydraatteja). On tärkeää ottaa lääke joka kerta samalla lailla ruokailun suhteen.

Alle 6-vuotiailla lapsilla on vaara, että lääkettä joutuu hengitysteihin, joten heillä kapseli avataan ja sen sisältö sekoitetaan ruokaan tai nesteeseen:

 • Sekoittaminen ruokaan:
  • Kapselit on avattava ja sisältö on siroteltava n. 100 grammaan omenasosetta tai hedelmähilloa, joka pitää syödä kokonaan
  • Lisäksi lapsi voi juoda 250 ml hapanta nestettä (mm. hedelmämehu) tai vettä
  • Seos pitää syödä 2 h kuluessa valmistamisesta; säilytettävä jääkaapissa tämän aikaa
 • Annostelu ravintoletkun kautta:
  • Kapselit on avattava ja sisältö on sekoitettava n. 100 grammaan omenasosetta tai hedelmähilloa. Lääkekapselin sisältö sekoitetaan varovasti pehmeään ruokaan, jolloin syntyy kysteamiinirakeita ja pehmeää ruokaa sisältävä seos. Seos annostellaan sen jälkeen PEG-letkun, nenä-mahaletkun tai PEJ-letkun kautta. Seos on annettava kahden tunnin kuluessa sen valmistamisesta; säilytettävä jääkaapissa tämän aikaa.
 • Sekoittaminen appelsiinimehuun tai muuhun happamaan hedelmämehuun tai veteen:
  • Kapselit on avattava ja sisältö on sekoitettava 100–150 ml:aan hapanta hedelmämehua tai vettä. Annos voidaan antaa seuraavilla tavoilla:
   • Vaihtoehto 1 / ruisku: Sekoita seosta varovasti viiden minuutin ajan ja vedä kysteamiinirakeita ja hapokasta hedelmämehua tai vettä sisältävä seos ruiskuun.
   • Vaihtoehto 2 / muki: Sekoita seosta varovasti viiden minuutin ajan kupissa tai ravista sitä kevyesti viiden minuutin ajan kannellisessa mukissa (esimerkiksi nokkamukissa). Juo kysteamiinirakeita ja hapanta hedelmämehua tai vettä sisältävä seos.
  • Seos on otettava tai juotava 30 minuutin kuluessa sen valmistamisesta; säilytettävä jääkaapissa tämän aikaa.

Jos annos unohtuu ottaa, se otetaan mahdollisimman pian muistettaessa. Jos seuraavaan annokseen on alle 4 tuntia aikaa, annos jätetään väliin ja palataan normaaliin aikatauluun. Kaksinkertaista annosta ei saa ottaa.

Vaikutustapa

Merkaptamiini estää kystiini-aminohapon kertymistä elimistön soluihin ja siten hidastaa munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, voimattomuus ja kuume. Joskus saattaa esiintyä myös päänsärkyä, vatsakipua, pahanhajuista hengitystä, maha-suolitulehdusta, ruoansulatushäiriöitä, ihottumaa ja ihon poikkeavaa hajua. Saattaa heikentää ajokykyä; lääkityksen alussa autolla ajoa on vältettävä, kunnes lääkkeen yksilöllinen vaikutus ajokykyyn on selvillä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Hoidon aikana on käytettävä tehokasta ehkäisyä. Raskaustestistä on saatava negatiivinen tulos ennen hoidon aloittamista. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C). Ei saa jäätyä.
Pidä pakkaus tiiviisti suljettuna. Herkkä valolle ja kosteudelle.
Säilytä avattuna alle 25°C:n lämpötilassa. Käytettävä avaamisen jälkeen 30 päivän kuluessa.

Ulkonäkö

PROCYSBI 25 mg enterokapseli, kova
Vaaleansiniset koon 3 (15,9 x 5,8 mm) kovat kapselit, joihin on painettu merkintä ”25 mg” valkoisella musteella. Kapseleissa on vaaleansininen yläosa, johon on painettu "PRO"-logo valkoisella musteella.

PROCYSBI 75 mg enterokapseli, kova
Vaaleansiniset koon 0 (21,7 x 7,6 mm) kovat kapselit, joihin on painettu merkintä ”75 mg” valkoisella musteella. Kapseleissa on tummansininen yläosa, johon on painettu ”PRO”-logo valkoisella musteella.

Hinta ja pakkaustiedot