Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

propranololi

Käyttötarkoitus

Propral on lääke, jota käytetään mm. ehkäisemään sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavaa rintakipua eli angina pectorista. Lisäksi se tasoittaa sydämen epäsäännöllistä rytmiä. Se soveltuu myös sydäninfarktin jälkihoitoon vähentämään äkkikuoleman vaaraa. Sitä voidaan käyttää myös ehkäisemään migreenikohtauksia sekä lievittämään kilpirauhasen liikatoiminnan oireita ja vähentämään käsien vapinaa. Etenkin suurina annoksina Propral on myös verenpainelääke.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei pitäisi lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Propranololi hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden vaikutuksia erityisesti sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja se työmäärä samalla vähenee. Tällöin verenpaine alenee. Myös sydämen epäsäännöllinen rytmi voi palautua normaaliksi.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi, huimaus ja unettomuus. Yleensä nämä ovat lieviä ja poistuvat hoidon jatkuessa. Lääke voi aiheuttaa myös lihasheikkoutta tai väsymystä. Se hidastaa jossakin määrin sydämen toimintaa, minkä vuoksi lääkkeen käyttäjän suorituskyky saattaa hieman alentua. Kylminä vuodenaikoina raajoja voi helposti paleltaa. Lääke voi myös aiheuttaa astmaoireita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

10 mg: valkoinen, pyöreä, kupera, jakouurteellinen tabletti, halkaisija 9 mm.

40 mg: vaaleanvihreä, pyöreä, kupera, jakouurteellinen tabletti, halkaisija 9 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot