Markkinoija

CHEPLAPHARM ARZNEIMITTEL

Vaikuttava aine

kolestyramiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ei tähän riitä. Kohonnutta kolesterolia alennetaan sepelvaltimosairauden ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaaran vähentämiseksi. Sairastumisriski on sitä suurempi, mitä useampia sepelvaltimosairauden vaaratekijöitä on samanaikaisesti vaikuttamassa. Rasvojen ohella vaaraa lisäävät mm. tupakointi ja kohonnut verenpaine sekä sukurasitus. Lääkäri arvioi lääkkeen antamisen lapsipotilaalle. Lääkettä käytetään joskus myös sappihappojen imeytymishäiriöistä johtuvan ripulin ja kutinan hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan ruokavalion säätelyllä, jonka vaikutuksia seurataan tavallisesti usean kuukauden ajan. Erityisesti liikapainon pudotus vähentää usein veren rasvapitoisuutta tehokkaasti. Jos elintapojen muutokset eivät riitä, aloitetaan lääkehoito. Annos vaihtelee riippuen erityisesti rasvalukemien korkeudesta sekä siitä, miten tunnollisesti lääkkeen käyttäjä noudattaa ruokavaliosta ja elintavoista saamiaan neuvoja.

Lääkkeen ottaminen

Annosjauhepussin sisältö sekoitetaan vähintään puoleen lasilliseen mehua, tuoremehua, maitoa tai vettä. Seosta sekoitetaan, kunnes se on tasainen, minkä jälkeen se juodaan. Jauhetta voi sekoittaa myös ruokaan, mutta sitä ei saa nauttia sellaisenaan. Lääkkeen kanssa samaan aikaan ei saa ottaa muita lääkkeitä, vaan ne on otettava lääkärin ohjeen mukaisesti joko tuntia ennen Questranin nauttimista tai nelisen tuntia sen jälkeen.

Vaikutustapa

Kolestyramiini sitoo suolistossa sappihappoja, jotka muutoin lisäisivät kolesterolin imeytymistä. Sappihappojen poistuessa ulosteen mukana maksa alkaa valmistaa niitä lisää kolesterolista. Näiden vaikutusten seurauksena veren kolesterolimäärä alkaa aleta. Lääkkeen vaikutus kutinaan on mahdollista silloin, kun sapen pääsy suoleen on jostakin syystä estynyt. Sitomalla sappihappoja kolestyramiini vähentää myös niiden joskus aiheuttamaa kutinaa tai ripulia.

Haittavaikutukset

Yleisin haittavaikutus on ummetus. Sen ilmaantumista voidaan välttää suurentamalla hoitoannostusta vähitellen, ja tarvittaessa voidaan ottaa myös ulostuslääkkeitä. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat mm. ruoansulatushäiriöt, ilmavaivat, pahoinvointi ja ripuli. Lääke voi ärsyttää suun limakalvoa, minkä vuoksi niiden hygieniasta on pidettävä erityistä huolta.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot