Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

ramipriili

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen alentaminen ja sydämen vajaatoiminnan oireiden lievittäminen. Lisäksi eräiden munuaissairauksien hoito, sydän- ja verisuonitapahtumien ennaltaehkäisy sekä sydäninfarktin akuutin vaiheen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä käytetään pientä aloitusannosta, jota nostetaan tarvittaessa toivotun verenpainetason saavuttamiseksi.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera aterioinnista riippumatta. Tabletin voi tarvittaessa jakaa kahtia, mutta sitä ei saa pureskella tai murskata.

Vaikutustapa

Ramipriili kuuluu ns. ACE:n estäjiin. Ne estävät angiotensiini -nimisen peptidin muuttumista aktiiviseen, verenpainetta kohottavaan muotoon, ja näin verenpaine alenee. Vaikutus alkaa yleensä 1-2 tunnissa ja on voimakkaimmillaan 3-6 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Lääke saavuttaa täyden tehonsa muutaman hoitoviikon jälkeen.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, hengitystieoireita, mahavaivoja, ihottumaa, lihasoireita, rintakipua tai väsymystä.
ACE:n estäjille ominainen haittavaikutus on kuiva, itsepintainen yskä, joka poistuu lääkitystä vaihdettaessa.
Huimaus voi ilmetessään haitata keskittymiskykyä mm. liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Pidä HDPE purkki tiiviisti suljettuna. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Ramipril Orion 5 mg tabletti:

Hennon vaaleanpunainen, täplikäs, tasapintainen, viistoreunainen, pyöreä (halkaisija 6,0 mm) päällystämätön tabletti. Tabletin toiselle puolelle on kaiverrettu merkinnät ”H” ja ”19” eri puolille jakouurretta ja toisella puolella ei ole merkintöjä. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Ramipril Orion 10 mg tabletti:

Valkoinen tai luonnonvalkoinen, tasapintainen, viistoreunainen, pyöreä (halkaisija 8,0 mm) päällystämätön tabletti. Tabletin toiselle puolelle on kaiverrettu merkinnät "H" ja "20" eri puolille jakouurretta ja toisella puolella ei ole merkintöjä. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot