Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

propranololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ehkäisemään sepelvaltimotautiin liittyvää rasitusrintakipua (angina pectoris). Lisäksi sitä voidaan käyttää sydämen rytmihäiriöissä, ehkäisemään migreenikohtauksia, lievittämään kilpirauhasen liikatoiminnan oireita, vähentämään käsien vapinaa sekä verenpainetaudin ja silmänpainetaudin eli glaukooman hoitoon. Se soveltuu myös sydäninfarktin jälkihoitoon vähentämään äkkikuoleman vaaraa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääketttä ei pitäisi lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera joko aterian yhteydessä tai tyhjään vatsaan.

Vaikutustapa

Beetasalpaajat hillitsevät autonomisen hermoston sympaattisen osan toimintaa elimistössä. Rasituksessa ilmenevä rintakipu johtuu siitä, että ahtautuneet sepelvaltimot eivät kykene tyydyttämään sydämen lisääntynyttä hapentarvetta. Propranololi hidastaa sydämen lyöntitiheyttä ja vähentää sen työmäärä, jolloin sydämen hapentarve vähenee ja rintakipu ehkäistyy. Lisäksi lääke normalisoi sydämen epäsäännöllistä rytmiä ja laskee verenpainetta.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa kylmyyden tunnetta raajoissa, kylmäsormisuutta, suorituskyvyn alenemista, astman kaltaisia hengitysoireita tai etenkin diabeetikoilla verensokerin laskua. Joskus saattaa ilmetä pahoinvointia, ripulia, väsymystä, huimausta, unihäiriöitä tai ihorektioita. Yleensä haitat ovat kuitenkin lieviä ja menevät ohitse lääkityksen jatkuessa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitseen lääkkeen käytön raskauden aikana. Sitä voi yleensä käyttää imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C

Ulkonäkö

40 mg: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti toispuolisella ristiurakuviolla, halkaisija 7,1mm.
80 mg: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti toispuolisella jakouralla, halkaisija 9,1mm.

Hinta ja pakkaustiedot