Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

epoetiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikeasta munuaisten vajaatoiminnasta johtuvan anemian hoitoon, solunsalpaajahoidon aiheuttamaan anemiaan sekä verensiirron tarpeen vähentämiseen mm. leikkausten yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan suonensisäisesti tai ihonalaisesti. Jos lääkäri arvioi, että potilas/omainen voi antaa ihonalaisen pistoksen, tähän annetaan perusteellinen opastus.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa luuytimen verta muodostaviin soluihin kiihdyttävästi ja siten voimistaa punasolujen tuotantoa. Siten anemiaoireet lievittyvät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ripuli, pahoinvointi, oksentelu ja kuume. Joskus saattaa esiintyä myös päänsärkyä, verenpaineen kohoamista, verisuonitukoksia, yskää, ihottumaa, luu-, nivel- ja lihaskipuja, vilunväristyksiä, flunssan kaltaisia oireita, turvotuksia ja pistoskohdan reaktioita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C). Säilytys tässä lämpötilassa tulee varmistaa aina lääkkeen antoon saakka. Ruiskun on annettava lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä. Tämä vie tavallisesti 15–30 minuuttia.

Avohoitokäytössä lääkevalmiste voidaan ottaa jääkaapista ja säilyttää sitä alle 25 °C:ssa yhden kerran enintään kolmen vuorokauden ajan. Jos lääkevalmistetta ei ole käytetty tämän ajanjakson kuluessa, se on hävitettävä.

Ei saa jäätyä. Ei saa ravistaa.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot