Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

tsidovudiini (AZT)

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille ja lapsille. Sitä voidaan antaa myös raskaana oleville naisille estämään HIV-infektion tarttumista syntymättömään lapseen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään runsaan nesteen kera. Kapselit pitää ottaa kokonaisina.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Tsidovudiini estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein päänsärkyä ja pahoinvointia. Lisäksi voi ilmaantua oksentelua, ripulia, mahakipuja, pyörrytystä tai lihassärkyjä. Lääke voi vaikuttaa verisolujen muodostumiseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa tai vähentää valkosolujen määrä. Tämän takia lääkehoidon aikana veriarvoja seurataan tarkasti verikokeilla.

Tsidovudiinilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana on neuvoteltava lääkärin kanssa. HIV-infektion saanut nainen ei saisi imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Säilytä alle 30 oC. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Läpinäkymätön sininen/valkoinen kapseli, jossa painatus: GSJV2.

Hinta ja pakkaustiedot