Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

darunaviiri, kobisistaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan ruokailun yhteydessä, 30 min kuluessa aterioinnin päättymisestä. Jos annos unohtuu ottaa ja muistetaan alle 12 tunnin kuluttua, annos otetaan mahdollisimman pian ruokailun yhteydessä. Jos kulunut yli 12 tuntia, annos jätetään väliin ja jatketaan tavanomaisella aikataululla.

Vaikutustapa

Darunaviiri estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (proteaasin) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. Kobisistaatti tehostaa darunaviirin vaikutusta. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, ripuli, pahoinvointi ja iho-oireet. Joskus saattaa esiintyä myös yliherkkyyttä, epätavallisia unia, mahavaivoja, lihaskipua, ruokahaluttomuutta ja väsymystä. Mahdollinen huimaus huomioitava autolla ajoa harkittaessa.

Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskauden aikana. HIV-infektioon sairastuneiden naisten ei tulisi imettää, ettei virus tarttuisi imeväiseen maidon välityksellä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Pinkki, soikea tabletti, jonka mitat ovat 23 mm x 11,5 mm ja jonka toiselle puolelle on kaiverrettu ”800” ja vastakkaiselle puolelle ”TG”.

Hinta ja pakkaustiedot