Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

risedronaatti

Käyttötarkoitus

Osteoporoosin eli luukadon hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletti otetaan kerran viikossa, aina samana viikon päivänä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena, eikä sitä saa imeskellä eikä pureskella. Se otetaan täyden vesilasillisen (pelkkää vettä, ei kivennäisvettä eikä muuta juomaa) kera aamulla ylösnousun jälkeen, pystyasennossa, vähintään puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä suupalaa, juomaa, muuta lääkettä (myös antasidi-mahahappolääkkeet) ja vitamiini- ja kivennäisainevalmistetta. Ennen lääkkeen ottamista saa ottaa vain vettä. Tabletin ottamisen jälkeen ei saa puoleen tuntiin asettua makuulle.

Edellä mainittuja ohjeita tulee noudattaa huolellisesti, koska muuten tabletti voi takertua ruokatorveen, ärsyttää ruoansulatuskanavan limakalvoa tai lääkkeen imeytyminen elimistöön voi heikentyä.

Jos tabletin ottaminen ajallaan unohtuu, otetaan se heti muistettaessa, minkä jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun. Kahta tablettia ei saa ottaa samana päivänä.

Vaikutustapa

Risedronaatti hakeutuu luuhun, missä se estää luuta hajottavien solujen toimintaa. Tämän seurauksena luun hajoaminen hidastuu, luumassa kasvaa ja riski saada murtuma pienenee.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat yleensä lieviä. Joskus voi esiintyä vatsavaivoja, päänsärkyä tai tuki- ja liikuntaelimistön kipua. Jos ilmenee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä, tulee ottaa pikaisesti yhteyttä lääkäriin. Myös reisi-, lonkka- tai nivuskivuista tulee kertoa lääkärille.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Soikea, kaksoiskupera, oranssi tabletti, jonka toisella puolella on merkintä 35.


Hinta ja pakkaustiedot