Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

dekstrometorfaani

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään hillitsemään yskänärsytystä. Sitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaisen, esimerkiksi astmaan liittyvän yskän hoitoon, eikä tilanteissa, joissa limaneritys on runsasta. Alle 2-vuotiaille lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan.

Annostus

Suositeltu annostus aikuisille on 15 millilitraa 3-4 kertaa vuorokaudessa. Lapsien tarkka annostusohje on lääkkeen pakkauksessa. Suositeltuja annoksia ei kannata ylittää, koska lääkkeen teho ei tästä lisäänny.

Lääkkeen ottaminen

Pulloa ravistellaan hyvin ennen lääkkeen ottamista. Oraaliliuosta annostellaan millilitroina lääkemitan avulla.

Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä mikäli oireet eivät helpotu 1-2 viikossa, yskä jatkuu yli kaksi viikkoa tai palaa toistuvasti.

Vaikutustapa

Dekstrometorfaani on yskänärsytystä hillitsevä lääke, joka hillitsee aivoissa sijaitsevan yskäkeskuksen toimintaa ja vähentää yskimisreaktiota. Tästä on hyötyä erityisesti yskän kuivassa vaiheessa, jolloin limaa ei vielä irtoa, mutta yskiminen saattaa häiritä muita ja yskijää itseään.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä uupumusta ja oksentelua.

Dekstrometorfaani voi joissakin tapauksissa lisätä histamiinin vapautumista ja pahentaa allergiaa. Tämän takia lääkkeen antamisesta atooppiselle eli allergiataipumusta omaavalle lapselle tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Lääke on makeutettu maltitolilla, joka voi aiheuttaa herkille ihmisille vatsavaivoja ja ripulia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää tilapäisesti raskauden ja imetyksen aikana voimakkaiden yskänkohtausten hillitsemiseen.

Säilytys

Säilytä alle 25˚C.

Ulkonäkö

Kirkas, mansikanmakuinen ja –tuoksuinen liuos.

Hinta ja pakkaustiedot