Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

rituksimabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikeiden imukudossyöpien hoitoon yhdessä solunsalpaajien kanssa. Lisäksi sitä käytetään nivelreuman ja tiettyjen veri- ja imusuonien tulehduksen hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen suonensisäisenä tiputuksena sairaalassa.

Vaikutustapa

Lääke tuhoaa imukudossyövälle tyypillisiä pahanlaatuisia soluja ja niiden esiasteita. Nivelreumassa ja verisuonitulehduksissa lääke tuhoaa liian voimakasta immuunivastetta välittäviä valkosoluja.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat infektiot, pahoinvointi, kutina, ihottuma, hiustenlähtö, vilunväristykset, kuume, päänsärky, väsymys ja annostelupaikan reaktiot. Joskus voi esiintyä myös painonlaskua, verensokerin kohoamista, turvotuksia, unettomuutta, ahdistuneisuutta, kiihtymystä, sydänoireita, tinnitusta, korvakipua, kyynelnesteen erityshäiriöitä, silmätulehduksia, hengitystieoireita, vatsaoireita, hikoilua, iho-oireita, verenpaineen muutoksia, lihas- tai nivelkipuja tai vilustumisoireita.

Jos ilmenee psykiatrisia, neurologisia tai kognitiivisia oireita, otettava yhteyttä lääkäriin. Myös omaisten/huoltajien on hyvä tarkkailla näitä, koska potilas ei välttämättä huomaa niitä itse.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkityksen aikana tai 12 kuukauteen hoidon päättymisen jälkeen ei saa imettää.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C–8 °C). Pidä injektiopullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas tai hieman opalisoiva, väritön tai vaalean ruskehtavankeltainen neste.

Hinta ja pakkaustiedot