Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

oktreotidi

Käyttötarkoitus

Akromegaliaa sairastavien potilaiden hoito. Akromegaliassa kasvuhormonia erittyy liikaa, jolloin mm. kädet ja jalat ja muutkin ulkonevat ruumiinosat alkavat uudelleen kasvaa. Lisäksi eräiden ruoansulatuskanavan ja aivolisäkkeen kasvainten tai niiden aiheuttamien oireiden hoito, haimaleikkausten jälkeisten haittojen ehkäisy sekä eräiden ruoansulatuskanavan verenvuotojen tyrehdyttäminen ja uusien ehkäiseminen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä pistetään ruiskeina ihon alle aterioiden välillä tai nukkumaanmenon yhteydessä. Potilas voi opastuksen jälkeen pistää lääkkeensä ihon alle itse samaan tapaan kuin diabeetikot tekevät. Olkavarret, reidet ja vatsa ovat hyviä pistoskohtia, ja kohtaa pitää vaihdella.

Ruiskuttaminen aiheuttaa vähemmän kipua, jos lääke on huoneenlämpöistä. Ampullia voi lämmittää kädessä ennen pistämistä. Kipua voi lievittää hieromalla pistoskohtaa varovasti muutaman sekunnin ajan pistoksen jälkeen.

Eräissä tapauksissa lääkäri tai sairaanhoitaja antaa lääkkeen suoneen. 

Vaikutustapa

Somatostatiinia esiintyy normaalisti ihmiselimistössä, jossa se estää tiettyjen hormonien kuten kasvuhormonin vaikutusta. Oktreotidi on pidempivaikutteinen synteettinen somatostatiinijohdos. Okreotidi estää kasvuhormonin erittymistä sekä hillitsee eräiden ruoansulatuskanavan ja haiman hormonien liiallista erittymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat erilaiset mahavaivat, päänsärky, pistoskohdan kipu, sappikivien muodostuminen ja verensokerin liiallinen kohoaminen. Joskus saattaa esiintyä iho-oireita, hiustenlähtöä, huimausta, liian matalaa verensokeria, ruokahaluttomuutta, voimattomuutta, sydämen sykkeen hidastumista tai hengenahdistusta. Mahdolliset päänsärky, huimaus tai voimattomuus voivat heikentää ajokykyä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C). Ei saa jäätyä.

Ampulleja voidaan säilyttää alle 30 °C:ssa enintään 2 viikon ajan.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön neste

Hinta ja pakkaustiedot