Markkinoija

NOVO NORDISK

Vaikuttava aine

liraglutidi

Käyttötarkoitus

Valmiste on laihdutuslääke. Se on tarkoitettu lihaville (painoindeksi (BMI) vähintään 30) sekä ylipainoisille aikuisille (BMI vähintään 27), joilla on samanaikaisesti muita sairastumisvaaraa lisääviä tekijöitä. Sitä voidaan käyttää myös lihaville vähintään 12-vuotiaille nuorille (painoindeksi (BMI) vastaa vähintään aikuisten 30 ja paino yli 60 kg).  Lääkettä käytetään vähäenergisen ruokavalion ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisen rinnalla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä pistetään yksi annos kerran vuorokaudessa. Hoito aloitetaan tavallisesti pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään ihon alle vatsaan, reiteen tai olkavarteen kerran päivässä joka päivä suunnilleen samaan aikaan ruokailusta riippumatta. 

Jos annos on jäänyt väliin ja sen tavallisesta pistoajasta on enintään 12 tuntia, annos otetaan mahdollisimman pian. Jos seuraavaan annokseen on alle 12 tuntia aikaa, väliin jäänyttä annosta ei oteta, vaan hoitoa jatketaan seuraavasta suunnitellusta annoksesta. Ylimääräistä tai isompaa annosta ei pidä ottaa väliin jääneen annoksen korvaamiseksi. 

Vaikutustapa

Liraglutidi on GLP-1-analogi. Se säätelee ruokahalua lisäämällä täysinäisyyden ja kylläisyyden tunnetta sekä vähentämällä näläntunnetta ja ruokahalua, mikä johtaa vähentyneeseen ravinnonottoon ja painon laskuun.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivoja. Joskus voi esiintyä myös unettomuutta, verensokerin liiallista laskua, huimausta, makuhäiriöitä, suun kuivumista, sappikivitautia, pistoskohdan reaktioita, heikotusta tai uupumusta. Mahdollinen huimaus saattaa heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2°C–8°C).
Ei saa jäätyä.
Älä säilytä lähellä jääkaapin pakastelokeroa.

Käyttöönoton jälkeen: Säilytä alle 30°C tai säilytä jääkaapissa (2°C–8°C).
Pidä kynän suojus paikallaan. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas ja väritön tai melkein väritön, isotoninen liuos, pH = 8,15.

Hinta ja pakkaustiedot