Markkinoija

RECORDATI

Vaikuttava aine

metoprololi

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen, sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden hoito.  Lääkettä käytetään myös sydäninfarktin jälkeiseen hoitoon sekä rintakivun (angina pectoriksen) ja migreenin estoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääke otetaan kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletit otetaan nesteen kera (vähintään puoli lasillista) ruokailusta riippumatta. Depottabletit niellään joko kokonaisina tai puolitettuina. Niitä ei saa pureskella eikä murskata. Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa. 

Ainoastaan 23,75 mg -vahvuisen depottabletin voi jakaa jakouurteen avulla yhtä suuriin annoksiin. Muiden depottablettien kohdalla jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin. 

Vaikutustapa

Metoprololi on ns. sydänselektiivinen eli beeta-1-selektiivinen beetasalpaaja. Se hillitsee autonomisen hermoston sympaattisen osan toimintaa elimistössä. Lääke hidastaa sydämen lyöntitiheyttä, vähentää sen työmäärä, normalisoi sen epäsäännöllistä rytmiä ja laskee verenpainetta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on väsymys. Joskus voi esiintyä myös sydämen tykytystä tai harvalyöntisyyttä, tasapainohäiriöitä, käsien ja jalkojen palelemista, huimausta, päänsärkyä, mahavaivoja tai hengenahdistusta rasituksessa. Mahdolliset väsymys ja huimaus voivat heikentää ajokykyä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (alle 30 °C).

Ulkonäkö

Seloken ZOC 47,5 mg depottabletti on valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä tabletti, jonka halkaisija on 9 mm ja jonka toisella puolella on jakouurre ja toisella puolella merkintä A/mO. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä tabletin jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Seloken ZOC 95 mg depottabletti on valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä tabletti, jonka halkaisija on 10 mm ja jonka toisella puolella on jakouurre ja toisella puolella merkintä A/mS. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä tabletin jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Seloken ZOC 190 mg depottabletti on valkoinen tai melkein valkoinen, soikea tabletti (8,5 mm x 17 mm), jossa on samalla puolella jakouurre ja merkintä A/mY. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä tabletin jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot