Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

estradioli, noretisteroni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään estämään ja lievittämään vaihdevuosiin liittyviä oireita, sekä luukadon eli osteoporoosin hoitoon naisille, joilla tämän vaara on lisääntynyt. Hoito on tarkoitettu naisille, joiden vaihdevuodet ovat alkaneet yli vuosi sitten. Käytöstä yli 65-vuotiailla on niukasti kokemusta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Laastari kiinnitetään iholle 3-4 vuorokauden välein. Ensimmäiset 14 vuorokautta käytetään faasin I laastareita, joissa on pelkkää estradiolia, ja sen jälkeen toiset 14 vrk myös noretisteronia sisältäviä, faasin II laastareita. Hoitoa annetaan jatkuvana ja niin pitkään kuin lääkäri ja lääkkeen käyttäjä yhdessä katsovat sen aiheelliseksi.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on käyttöohje, johon tulee tutustua huolella.

Depotlaastari kiinnitetään huolellisesti puhtaaseen ja kuivaan kohtaan vatsan iholle. Sitä ei saa kiinnittää rintoihin eikä rintojen lähelle. Iho ei saa olla haavainen, ärtynyt, eikä rasvainen. Laastarin yhteydessä ei pidä käyttää kosteusvoidetta, lotionia eikä öljyä. Kiinnittämistä vyötärön alueelle on vältettävä, koska tiukka vaatetus voi hangata laastarin irti.

Kiinnityskohtaa on vaihdeltava siten, että samaa kiinnityskohtaa käytetään uudelleen aikaisintaan viikon kuluttua.

Kuoren avaamisen jälkeen puolet suojakalvosta poistetaan koskettamatta laastarin liimapintaa sormin. Depotlaastari tulee kiinnittää iholle heti. Toinen puolikas suojakalvosta poistetaan ja depotlaastaria painetaan kämmenellä tiukasti ihoa vasten vähintään 10 sekunnin ajan ja silitetään huolellisesti reunoja kohti.

Jos laastari irtoaa (rankan fyysisen aktiviteetin, voimakkaan hikoilun tai tiukkojen vaatteiden hankauksen vuoksi), sama laastari voidaan kiinnittää uudelleen toiseen kohtaan. Tämän jälkeen potilaiden tulee jatkaa alkuperäistä hoitoa.

Laastarin ollessa paikallaan sitä ei pidä altistaa pitkiksi ajoiksi auringolle. Jos iholle jää liima-ainetta laastarin poistamisen jälkeen, ihoa voidaan hieroa varovasti öljypohjaisella emulsiovoiteella tai lotionilla tahmean aineen poistamiseksi.

Vaikutustapa

Vaihdevuosien yhteydessä tai tiettyjen leikkausten jälkeen oma estrogeenituotanto vähenee, mistä aiheutuu erilaisia oireita, kuten hikoilua, kuumia aaltoja ja mielialan vaihtelua. Lääke korvaa puuttuvaa estrogeenia. Keltarauhashormoni on valmisteessa mukana ehkäisemässä kohtusyövän vaaraa niillä käyttäjillä, joilta kohtua ei ole poistettu. Hoitoon liittyy kuukautisvuotoa muistuttavan vuodon ilmaantuminen.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia etenkin hoidon alussa, mutta yleensä ne lievittyvät hoidon jatkuessa. Tavallisimmin ilmaantuu rintojen pingoitusta ja kipua, vuoto- ja kuukautishäiriöitä, erilaisia vatsaoireita, kuten pahoinvointia, ripulia, ihottumaa ja aknea, turvotusta, mielialan muutoksia tai painon nousua tai laskua. Hormonikorvaushoito saattaa hieman lisätä rintasyövän vaaraa, minkä vuoksi rintojen omatoiminen tarkkailu ja säännölliset lääkärintarkastukset ovat tarpeen. Myös veritulppien todennäköisyys kasvaa vähän. Lääkkeen vaikutusten ja haittavaikutusten seuraamiseksi on hyvä käydä säännöllisin väliajoin lääkärin vastaanotolla.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytys ja kuljetus 2 - 8 °C. Ei saa jäätyä. Potilas voi säilyttää alle 25 °C korkeintaan 6 kuukauden ajan. Säilytä alkuperäisessä (saumatussa) kuoressa. Laastarit tulee käyttää heti kuoren avaamisen jälkeen.

Ulkonäkö

I: Läpikuultava neliönmuotoinen laastari, jossa on pyöristetyt kulmat. Toista puolta peittää taustakalvo ja toista puolta liimapinta, joka vapauttaa vaikuttavan aineen. Laastarit on yksittäispakattu kuumasaumattuihin kuoriin.
II: Läpikuultavia pyöreitä laastareita, jonka toista puolta peittää läpikuultava taustakalvo ja toista puolta liimapinta, joka vapauttaa vaikuttavan aineen. Laastarit on yksittäispakattu kuumasaumattuihin kuoriin.

Hinta ja pakkaustiedot