Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

fluoksetiini

Käyttötarkoitus

Vakavan masennuksen, bulimia nervosan (ahmimishäiriö) sekä pakko-oireisen häiriön hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Masennuksen lääkehoito kestää tavallisesti vähintään puoli vuotta.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen voi ottaa vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Tabletit voidaan puolittaa. Alkoholin käyttöä vältettävä lääkityksen aikana. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Lääke säätelee keskushermoston toimintaa ohjaavan serotoniinin vaikutuksia siten, että mieliala kohoaa ja tietyt mielenterveyden ongelmat lievittyvät.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset voivat lievittyä ja hävitä hoidon jatkuessa. Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivat, unettomuus, päänsärky ja uupumus. Joskus voi esiintyä myös ruokahalun heikkenemistä, ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta, levottomuutta, jännittyneisyyttä, seksuaalisen halun ja kyvyn heikentymistä, unihäiriöitä, huomiokyvyn ja makuaistin häiriöitä, huimausta, uneliaisuutta, vapinaa, näön hämärtymistä, sydämentykytystä, punastumista, haukottelua, suun kuivumista, ihottumaa, kutinaa, liikahikoilua, tihentynyttä virtsaamistarvetta, nivelkipua, emätinverenvuotoa, painon laskua, vilunväristyksiä ja kihelmöintiä. Lääke voi heikentää ajokykyä erityisesti hoidon alkuvaiheessa.

Lääkehoidon alkuvaiheeseen voi liittyä suurentunut itsetuhoisuuden vaara; mikäli masennus pahenee, itsemurhakäyttäytyminen tai -ajatukset lisääntyvät tai ilmenee outoa käytöstä, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletit: Alle 25 °C.
Kapselit: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

10 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen kapselitabletti, koko 5 x 10 mm, tabletissa jakouurre.
60 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen kapselitabletti, koko 6 x 14 mm, tabletissa jakouurre ja koodi FL 60.
20 mg kaps: Valkoinen tai melkein valkoinen, läpinäkymätön, sisällä valkoinen tai melkein valkoinen jauhe, kapselikoko nro 3.

Hinta ja pakkaustiedot