Markkinoija

KRKA

Vaikuttava aine

sertraliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikean masennuksen, paniikkihäiriön, pakko-oireisen häiriön, sosiaalisten tilanteiden pelon ja traumaperäisen stressireaktion hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi annos kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen voi ottaa joko aamulla tai illalla, joko ruokailun yhteydessä tai tyhjään mahaan. Lääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti. Hoidon aikana tulisi välttää alkoholin ja greippimehun käyttöä.

Vaikutustapa

Sertraliini on serotoniinin takaisinottoa estävä masennuslääke (SSRI). Se lisää serotoniinin määrää ja vaikutuksia keskushermostossa siten, että vaikeasti masentuneen mieliala kohoaa, paniikkihäiriö lievittyy ja pakko-oireet sekä muut sairauden oireet vähenevät.

Lääkkeen oireita helpottava vaikutus ei ala välittömästi. Yleensä vaikutus alkaa tuntua noin viikon kuluttua hoidon aloittamisesta, mutta täysi teho saadaan vasta 2-4 viikossa. Lääkehoitoa jatketaan yleensä useita kuukausia. Lääkitys estää masennusjaksojen ja muiden oireiden uusiutumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat unettomuus, uneliaisuus, huimaus, päänsärky, ripuli, pahoinvointi, suun kuivuminen, siemensyöksyn epäonnistuminen ja väsymys. Joskus saattaa esiintyä myös muita mahavaivoja, nielu- tai ylähengitystietulehduksia, nuhaa, ruokahalun muutoksia, psyykkisiä häiriöitä, painajaisunia, sukupuolivietin heikkenemistä, hampaiden narskuttelua, tuntoharhoja, liike- tai näköhäiriöitä, vapinaa, tarkkaavaisuuden tai makuaistin häiriöitä,  sydämen tykytystä, korvien soimista, kuumia aaltoja, haukottelua, selkä-, rinta-, lihas- tai nivelkipua, ihottumaa, liikahikoilua, kuukautis- tai erektiohäiriöitä, voimattomuutta, kuumetta tai painonnousua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

50 mg: Valkoinen, ovaalinmuotoinen, hieman kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jossa jakouurre toisella puolella ja merkintä ”S3” toisella puolella. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

100 mg: Valkoinen, pyöreä, viistoreunainen, hieman kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot