Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

simvastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenee.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys, kun kolesteroliarvoja halutaan parantaa. Hoito aloitetaan yleensä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia muuttamalla. Näitä jatketaan edelleen, jos hoitoon lisätään simvastatiinilääke. Lääke on tarkoitettu aikuisille.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kanssa ruokailusta riippumatta. Tarvittaessa tabletti voidaan puolittaa. Lääkeannos otetaan yleensä yhtenä annoksena illalla, koska kolesterolia syntyy eniten yöllä.

Lääkäri saattaa määrätä simvastatiinin kanssa sappihappoja sitovia aineita. Simvastatiini pitäisi ottaa joko kaksi tuntia ennen sappihappoja sitovia aineita tai neljä tuntia näiden jälkeen. Suuret määrät greippimehua (yli 0,5 l päivässä) voivat lisätä lääkkeen haittavaikutuksia.

Vaikutustapa

Lääke on statiinityyppinen kolesterolilääke, joka vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa harvoin haittavaikutuksia. Joskus voi esiintyä vatsakipuja, ummetusta tai ilmavaivoja. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsa värjäytyy tummaksi, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille.

Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Muiden lääkkeiden jatkuvasta samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on huolehdittava raskauden ehkäisystä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

10 mg tabletti: Vaaleanpunertava, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, johon on kaiverrettu toiselle puolelle ’SI’ ja toiselle puolelle ’10’.

20 mg tabletti: Vaaleanpunertava, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, johon on kaiverrettu toiselle puolelle ’SI’ ja toiselle puolelle ’20’.

40 mg tabletti: Vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, johon on kaiverrettu toiselle puolelle ’SI’ ja toiselle puolelle ’40’.

80 mg tabletti: Vaaleanpunainen, kapselin muotoinen, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, johon on kaiverrettu toiselle puolelle ’SI’ ja toiselle puolelle ’80’.

Hinta ja pakkaustiedot