Markkinoija

EXELTIS

Vaikuttava aine

drospirenoni

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti yksi tabletti kerran päivässä. Lääkettä käytetään jatkuvasti, ja uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua ilman taukoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta aina samaan aikaan päivästä, jotta kahden tabletin ottoväli on aina 24 tuntia. Tabletit otetaan läpipainopakkaukseen merkityssä järjestyksessä. Jokaisen läpipainopakkauksen alussa on 24 valkoista, vaikuttaa ainetta sisältävää tablettia ja niiden jälkeen 4 vihreää lumetablettia. Greipin ja greippimehun nauttimista on vältettävä hoidon aikana.

Jos vaikuttavaa ainetta sisältävien (valkoisten) tablettien ottaminen viivästyy yli 24 tuntia, ehkäisyteho voi heikentyä. Tällöin unohtunut tabletti pitää ottaa heti muistettaessa ja seuraava tabletti tavanomaiseen aikaan, vaikka se tarkoittaisi kahden tabletin ottamista samaan aikaan, ja lisäehkäisyä on käytettävä seuraavien 7 päivän ajan. Jos tabletti unohtuu ensimmäisellä viikolla tablettien käytön aloittamisen jälkeen ja yhdynnässä on oltu tabletin unohtamista edeltävän viikon aikana, raskauden mahdollisuus on olemassa, minkä vuoksi on otettava yhteyttä lääkäriin. Jos tabletti on unohtunut päivinä 15-24 (kolmannen tai neljännen rivin aikana), vihreitä lumetabletteja ei oteta vaan ne heitetään pois ja aloitetaan uusi liuska ehkäisytehon säilyttämiseksi. Jos vihreiden lumetablettien ottaminen unohtuu, ehkäisyteho ei heikkene. Tällöin unohtunut lumetabletti heitetään pois. 

Vaikeiden ruuansulatuskanavan häiriöiden (esim. oksentelu tai ripuli) yhteydessä lääkkeen imeytyminen saattaa olla epätäydellistä ja lisäehkäisy on tarpeen. Jos oksentelua tai ripulia esiintyy 3-4 tunnin kuluessa valkoisen tabletin ottamisesta, on uusi valkoinen tabletti otettava mahdollisimman pian. Uusi tabletti pitää ottaa 24 tunnin sisällä tavanomaisesta tabletinottoajasta.

Vaikutustapa

Drospirenoni on keltarauhashormoni ja valmiste kuuluu ns. minipillereiden ryhmään. Siinä on vain yksi vaikuttava aine, joka vaikuttaa pääasiassa estämällä munasolun irtoamisen. Lisäksi valmiste muuttaa kohdunkaulan liman koostumusta ja ohentaa kohdun limakalvoa, mikä parantaa ehkäisytehoa. 

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä vuotohäiriöitä, kuukautiskipuja, mielialan vaihtelua, seksuaalisen halukkuuden muutoksia, epämukavaa tunnetta rinnoissa, aknea, pahoinvointia, vatsakipua, päänsärkyä tai painonnousua. Maksaläiskiä voi tulla auringossa, jos niitä muutoinkin ilmaantuu helposti; tällöin on vältettävä altistumista auringonvalolle ja ultraviolettisäteilylle. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Voidaan käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 ºC.

Ulkonäkö

Vaikuttavat tabletit ovat valkoisia ja pyöreitä. Toiselle puolelle on kaiverrettu kirjain ”E” ja toiselle ”D”. Halkaisija on 5 mm.

Lumetabletit ovat vihreitä ja pyöreitä. Toiselle puolelle on kaiverrettu kirjain ”E” ja toiselle numero ”4”. Halkaisija on 5 mm.

Hinta ja pakkaustiedot