Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

metyyliprednisoloni

Käyttötarkoitus

Lääkettä voidaan käyttää moniin tarkoituksiin. Sitä tarvitaan mm. erilaisissa hätätilanteissa, joissa nopea kortisoniannos on tarpeen voimakkaiden oireiden lievittämiseksi tai potilaan hengen pelastamiseksi, esimerkiksi vaikean astmakohtauksen, yliherkkyysoireilun, vaikeiden infektioiden tai sokin yhteydessä. Sitä voidaan käyttää myös reumaattisten ja muiden sidekudossairauksien, ihosairauksien, paksunsuolen tulehduksen, keuhkosairauksien, veritautien, hermoston sairauksien ja munuaissairauksien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantuminen. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä, ja jos sellaista tarvitaan, pyritään käyttämään pienintä tehokasta annosta. Pitkäaikaishoitoa ei pidä koskaan keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri antaa ruiskeen laskimoon tai joskus myös lihakseen. Usein lääkettä annetaan myös nesteensiirtolaitteen kautta.

Vaikutustapa

Metyyliprednisoloni muistuttaa rakenteeltaan elimistön omia kortisonihormoneja. Se lievittää elimistön liian voimakkaasta puolustusreaktiosta johtuvia oireita vähentämällä tulehdusvaikutusta monissa eri kudoksissa ja elimissä.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa laajasti elimistön toimintoihin, sillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia. Lyhytaikaisessa käytössä ja pienillä annoksilla haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurten annosten käyttö voi aiheuttaa mm. infektioherkkyyden lisääntymistä, turvotuksia, ihon ohenemista, aknea, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, mahahaavaa, muutoksia laboratoriotutkimuksissa sekä silmänpaineen tai verenpaineen kohoamista.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voidaan joutua antamaan myös raskaana oleville ja imettäville äideille. Lääkäri harkitsee tämän tapaus kerrallaan.

Säilytys

SOLU-MEDROL injektiokuiva-aine ja liuotin, liuosta varten 125 mg, 500 mg, 1 g

125 mg Act-O-Vial: Säilytä alle 25 °C.

500 mg ja 1 g: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita

SOLU-MEDROL injektiokuiva-aine ja liuotin, liuosta varten 40 mg

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Injektiokuiva-aine: Valkoinen tai melkein valkoinen, hajuton jauhe.

Liuotin: Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot