Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

levodopa, karbidopa, entakaponi

Käyttötarkoitus

Parkinsonin taudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan kokonaisena nesteen kera joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä.

Joillakin potilailla tablettien imeytyminen voi heikentyä, jos tabletit otetaan proteiinipitoisen aterian yhteydessä. Proteiinipitoista ruokaa on esimerkiksi liha, kala, maitotuotteet, siemenet ja pähkinät. Lääke voi vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tämän takia Stalevo-tablettien ja rautavalmisteiden välillä pitää olla ainakin 2-3 tunnia.

Vaikutustapa

Parkinsonin taudissa aivoista häviää soluja, jotka tuottavat dopamiinia. Levodopa on dopamiinin esiaste, joka muuttuu elimistössä dopamiiniksi ja lievittää näin Parkinsonin taudin oireita. Karbidopa ja entakaponi lisäävät molemmat levodopan määrää aivoissa ja tehostavat sen vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, oksentelu ripuli, erilaiset lihasten ja nivelten kivut ja rintakipu. Joskus voi myös esiintyä iho-oireita, ahdistuneisuutta ja mielialan vaihteluita, sekavuutta, sydänongelmia, hengenahdistusta, liike- ja näköhäiriöitä, vatsavaivoja sekä virtsatieinfektioita. Lääke voi myös värjätä virtsan punaruskeaksi, mikä on vaaratonta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

50 mg/12,5 mg/200 mg

Ruskehtavan tai harmahtavan punainen, pyöreä, kupera, jakouurteeton tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 50”.

75 mg/18,75 mg/200 mg

Vaaleanruskehtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 75”.

100 mg/25 mg/200 mg

Ruskehtavan tai harmahtavan punainen, soikea, jakouurteeton, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 100”.

125 mg/31,25 mg/200 mg

Vaaleanruskehtavan punainen, soikea, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 125”.

150 mg/37,5 mg/200 mg

Ruskehtavan tai harmahtavan punainen, pitkänomaisen soikea, jakouurteeton, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 150”.

175 mg/43,75 mg/200 mg

Vaaleanruskehtavan punainen, soikea, jakouurteeton, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 175”.

200 mg/50 mg/200 mg

Tumma ruskehtavan punainen, soikea, jakouurteeton, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”LCE 200”.

Hinta ja pakkaustiedot