Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

keltakuumevirus

Käyttötarkoitus

Stamaril on keltakuumerokote. Keltakuumetta esiintyy päiväntasaajan seutuvilla Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Eniten tapauksia on tavattu Boliviassa, Brasiliassa ja Perussa. Keltakuumetta levittävät hyttyset. Niiltä suojautuminen riskialueilla onkin tärkein keino tartunnalta välttymiseksi. Alle 6 kuukauden ikäisille ei rokotetta anneta, ja 6-9 kuukauden ikäisille lapsille sekä 60 vuotta täyttäneille aikuisille sitä annetaan lääkärin erityisen harkinnan mukaan.

Annostus

Yksi rokotuskerta riittää antamaan suojaa 10 vuodeksi.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja antaa rokotteen pistoksena, yleensä ihon alaiseen kudokseen.

Vaikutustapa

Rokote aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden muodostumisen keltakuumeviruksille. Tehon alkamiseen kuluu kymmenisen päivää, mikä on syytä ottaa huomioon valmistauduttaessa lähtöön alueelle, jossa on tartunnan vaara. Rokotus on voimassa 10.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat olleet erilaiset pistoskohdan oireet, kuten punaisuus, mustelmat, kipu tai epämiellyttävä tunne sekä pistoskohdan turvotus tai kovan kyhmyn muodostuminen. Muita ilmenneitä ovat olleet pahoinvointi, ripuli, lihaskivut, kuume ja heikotus. Kananmunalle tai kanan valkuaiselle allergiset eivät saa rokotetta ottaa. Sama koskee HIV-potilaita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi rokotuksen ottamisen raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2-8 °C). Ei saa jäätyä.
Säilytä injektiopullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Injektiokuiva-aine on väriltään beigestä oranssin beigeen; liuotin on kirkasta ja väritöntä.

Hinta ja pakkaustiedot