Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

sumatriptaani

Käyttötarkoitus

Migreenikohtausten hoito, yleensä ainoana lääkkeenä. Ergotamiinia sisältävien migreenilääkkeiden kanssa sumatriptaania ei pidä käyttää. Käyttöä ei suositella alle 18-vuotiaille eikä yli 65-vuotiaille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Jos ensimmäinen annos ei tehoa, toista annosta ei pidä ottaa saman kohtauksen aikana.

Yhden vuorokauden aikana uusiutuviin kohtauksiin voi ottaa toisen annoksen edellyttäen, että ensimmäisen tabletin ottamisesta on kulunut vähintään kaksi tuntia.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisena veden kera. 50 mg:n tabletti voidaan puolittaa ja jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Lääke tulee ottaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun migreenikipu on alkanut. Lääkettä ei kannata ottaa migreenin ennakko-oireiden eikä auravaiheen aikana, koska se ei estä päänsärkyä.

Vaikutustapa

Migreeniin liittyvän päänsäryn ajatellaan syntyvän pään alueen verisuonten laajenemisesta ja näiden kivuliaasta tulehduksesta. Sumatriptaani supistaa pään alueen verisuonia ja lievittää migreenikohtaukseen liittyvää päänsärkyä ja muita oireita, kuten pahoinvointia ja silmien valonarkuutta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, väsymys, pahoinvointi ja tuntohäiriöt. Joskus voi esiintyä myös ohimenevää puristusta ja painontunnetta rintakehän, pään tai yläraajojen alueella.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä alle +25 °:ssa.

Ulkonäkö

50 mg: Persikanvärinen tai vaaleanpunainen, soikea tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu “5” ja “0” ja jakouurre kummallekin puolelle.

100 mg: Valkoinen tai luonnonvalkoinen soikea tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu “100”. Toisella puolella ei ole merkintää.

Hinta ja pakkaustiedot