Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

dabrafenibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tiettyjen melanoomatyyppien ja tiettyjen keuhkosyöpäsyyppien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan joka päivän samaan aikaan, yksi tunti ennen ateriaa tai vähintään kaksi tuntia aterian jälkeen; annosten väli noin 12 tuntia. Kapselit niellään kokonaisina veden kera, niitä ei saa pureskella eikä avata eikä sekoittaa ruokaan tai juomiin. Jos potilas oksentaa annoksen ottamisen jälkeen, annosta ei pidä ottaa uudelleen, ja seuraava annos on otettava normaaliin aikaan.

Lääke voi heikentää ehkäisyvalmisteen tehoa. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Dabrafenibi on proteiinikinaasin estäjä, joka estää syövän etenemistä hillitsemällä syöpäsolujen kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ihomuutokset ja iho-oireet, heikentynyt ruokahalu, päänsärky, yskä, mahavaivat, hiustenlähtö, kiputilat, kuume, väsymys, vilunväristykset sekä voimattomuus. Dabrafenibi voi heikentää ajokykyä.

Jos uusia ihomuutoksia ilmaantuu tai ilmenee hengenahdistusta, rintakipua tai käsivarren tai jalan turvotusta, on otettava heti yhteys lääkäriin. Jos ilmenee kuumetta, selittämätöntä vatsakipua tai silmäoireita, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Tehokasta ehkäisyä käytettävä hoidon aikana ja 4 viikkoa sen päättymisestä. Jos käytetään yhdessä trametinibin kanssa ehkäisyä jatkettava 4 kuukauden ajan hoidon päättymisestä. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Tafinlar 50 mg kovat kapselit

Läpinäkymättömiä, tummanpunaisia, noin 18 mm pitkiä kapseleita, joiden kuoressa ovat merkinnät ”GS TEW” ja ”50 mg”.

Tafinlar 75 mg kovat kapselit

Läpinäkymättömiä, voimakkaan vaaleanpunaisia, noin 19 mm pitkiä kapseleita, joiden kuoressa ovat merkinnät ”GS LHF” ja ”75 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot