Markkinoija

SANTEN

Vaikuttava aine

tafluprosti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan kohonnutta silmänpainetta glaukooman eli silmänpainetaudin hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä yksi tippa yhteen silmään tai kumpaankin silmään kerran päivässä iltaisin.

Lääkkeen ottaminen

Pää taivutetaan taaksepäin, alaluomea vedetään alaspäin siten, että silmäluomen ja silmän väliin muodostuu “tasku”, johon silmätippa tiputetaan. Pakkauksessa on kerta-annospakkausten käyttöohje. Pipetin sisältö riittää tarvittaessa molempiin silmiin. Se on vain yhtä käyttökertaa varten. Pipetti ja käyttämättä jäänyt liuos pitää hävittää käytön jälkeen.

Pullon käyttöä on harjoiteltava, kunnes siitä pystyy luotettavasti tiputtamaan yhden tipan kerrallaan silmään.

Jos lääkettä käytetään yhdessä muiden silmätippojen kanssa, eri silmätippojen annon välillä pitää olla vähintään viisi minuuttia.

Lääke voi aiheuttaa muutoksia hoidetun silmän väriin ja tuuhentaa ripsiä. Ottamisen jälkeen on syytä pyyhkiä ylimääräinen liuos iholta.

Lääkkeen imeytymistä verenkiertoon voidaan vähentää painamalla silmän sisänurkkaa kevyesti muutaman minuutin ajan annostelun jälkeen.

Vaikutustapa

Tafluprosti on prostaglandiinien sukuinen aine, joka alentaa silmänpainetta.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein silmän punoitusta. Joskus voi ilmaantua muita silmäoireita tai päänsärkyä. Tafluprosti voi myös aiheuttaa silmäripsien kasvua, silmäluomen ihon tummumista ja muuttaa iiriksen eli silmän värillisen osan väriä. Ihon tummumisen vähentämiseksi ylimääräinen liuos pitää pyyhkiä pois silmää ympäröivältä iholta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana.

Säilytys

Kerta-annospakkaus: Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C). Foliopussin avaamisen jälkeen: Säilytä kerta-annospakkaukset alkuperäisessä foliopussissa, säilytä alle 25 °C.

Pullo: Säilytä jääkaapissa (2 °C – 8 °C). Ei saa jäätyä. Avaamisen jälkeen: säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot