Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

nilotinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kroonisen myelooisen leukemian eli verisyövän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan yleensä noin 12 tunnin välein.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan tyhjään mahaan (vähintään tunti ennen tai kaksi tuntia jälkeen ruokailun) kokonaisina vesilasillisen kera. Jos annos unohtuu, ei oteta ylimääräistä annosta, vaan seuraava annos otetaan normaaliin aikaan. Jos on nielemisvaikeuksia, kapselin sisältö voidaan sekoittaa yhteen teelusikalliseen (ei suurempaan määrään) omenasosetta (ei muuta ruokaa), joka nautitaan heti.

Vaikutustapa

Nilotinibi on proteiinikinaasin estäjä, joka estää syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ylähengitystietulehdukset, kasvun hidastuminen, päänsärky, yskä, mahaoireet, ihottuma, kutina, hiustenlähtö, lihaskivut, kuume ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös muita infektioita, ruokahalun heikkenemistä, huimausta, tuntohäiriöitä, migreeniä, masennusta, ahdistuneisuutta, unettomuutta, silmäoireita, korvakipua, tinnitusta, sydämentykytystä, punastumista, hengenahdistusta, suun ja nielun kipua, nenäverenvuotoja, yöhikoilua, ihon kuivumista ja punoitusta, tuki- ja liikuntaelinten kipua, lihasheikkoutta, lihaskouristuksia, tihentynyttä virtsaamistarvetta, virtsaongelmia, erektiohäiriöitä, kuukautishäiriöitä, rintakipua, yleistä huonovointisuutta, turvotuksia, vilunväreitä ja flunssan kaltaisia oireita.

Jos ilmenee pyörtymistä, rytmihäiriöitä, äkillistä sydämentykytystä, vaikeaa lihasheikkoutta tai halvaantumisoireita, kouristuskohtauksia tai äkillisiä muutoksia päättelykyvyssä tai tajunnan tasossa, rintakipuja tai epämiellyttävää tunnetta rinnassa, puutumisia tai voimattomuutta, kävely‑ tai puhevaikeuksia, värimuutoksia tai kylmäntunnetta jossakin raajassa tai kipuja, otettava heti yhteys lääkäriin.

Jos esiintyy huimausta, väsymystä, näköhäiriöitä tai muita ajokykykyn vaikuttavia haittavaikutuksia, autolla ajoa on vältettävä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Yhteiskäytöstä pitää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Naisten on käytettävä erittäin tehokasta ehkäisyä hoidon aikana sekä kahden viikon ajan hoidon päättymisen jälkeen. Lääkettä ei saa käyttää imetyksen aikana. Imetyksen voi aloittaa 2 viikon kuluttua viimeisestä lääkeannoksesta.

Säilytys

Säilytä alle 30°C.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Tasigna 50 mg kapseli, kova

Valkoinen tai kellertävä jauhe kokoa 4 olevassa kovassa liivatekapselissa, jossa on läpinäkymätön punainen yläosa ja vaaleankeltainen läpinäkymätön alaosa; yläosaa kiertää mustalla painettu teksti ”NVR/ABL”.

Tasigna 150 mg kapseli, kova

Valkoinen tai kellertävä jauhe kokoa 1 olevissa punaisissa, läpinäkymättömissä, kovissa liivatekapseleissa, joihin on painettu pituussuunnassa mustalla ”NVR/BCR”.

Tasigna 200 mg kapseli, kova

Valkoinen tai kellertävä jauhe kokoa 0 olevissa vaaleankeltaisissa, läpinäkymättömissä, kovissa liivatekapseleissa, joihin on painettu pituussuunnassa punaisella ”NVR/TKI”.

Hinta ja pakkaustiedot