Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

karbamatsepiini

Käyttötarkoitus

Epilepsian hoito ja kohtausten ehkäisy. Lisäksi eräiden kiputilojen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja alkoholismin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota suurennetaan vähitellen.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kera, mutta tarvittaessa ne voidaan puolittaa. Niitä ei saa kuitenkaan murskata eikä pureskella rikki. Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa.

Lääkkeen käytön yhteydessä ei saa juoda greippimehua, koska se voi lisätä lääkkeen haitallisia vaikutuksia. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana. 
Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Karbamatsepiini vähentää liiallisten sähköärsykkeiden muodostumista ja leviämistä aivoissa salpaamalla erityisesti natrium-ionikanavien toimintaa. Siten se estää ja vähentää sähköpurkausten aiheuttamia lihaskouristuksia ja muita epilepsiaoireita ja samalla tasoittaa mielialaa sekä voi ehkäistä kipuoireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, uneliaisuus, pahoinvointi, oksentelu, haparointi liikkuessa ja joskus vaikeatkin ihottumat. Joskus voi esiintyä myös turvotusta, painonnousua, päänsärkyä, suun kuivumista tai näköhäiriöitä. Lääke voi etenkin hoidon alussa heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tehtävissä. 
Otettava välittömästi yhteys lääkäriin, mikäli ilmenee kuumetta, kurkun karheutta, ihottumaa, haavaumia suussa, herkästi syntyviä haavoja, verenpurkaumia tai itsetuhoisia ajatuksia.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana. 
Karbamatsepiini voi heikentää hormonaalisen ehkäisyn tehoa. 
Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä muita tehokkaita ehkäisymenetelmiä hoidon aikana ja kaksi viikkoa hoidon päättymisen jälkeen.

Säilytys

Tabletit: Säilytä alle 25 °C. Herkkä kosteudelle.

Depottabletit: Säilytä alle 30 ºC. Herkkä kosteudelle.

Oraalisuspensio: Säilytä alle 30 ºC. Herkkä valolle.

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Ulkonäkö

Tabletti

Tegretol 100 mg: Valkoinen, pyöreä, Ø 7 mm, paksuus 2,9 mm, jakouurteellinen, merkintä GEIGY, B/W.

Tegretol 200 mg: Valkoinen, pyöreä, Ø 9 mm, paksuus 3,7 mm, jakouurteellinen, merkintä C/G ja G/K.

Depottabletti

Tegretol Retard 200 mg: Vaaleanruskeanoranssi, soikea, pituus 12,2 mm, leveys 5,6 mm, paksuus 5 mm, jakouurteellinen, merkintä C/G ja H/C.

Tegretol Retard 400 mg: Ruskeanoranssi, soikea, pituus 16,7 mm, leveys 6,6 mm, paksuus 6 mm, jakouurteellinen, merkintä CG/CG, ENE/ENE.

Oraalisuspensio

Valkoinen, karamellin makuinen ja -hajuinen siirappimainen suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot