Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

levotyroksiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään korvaamaan kilpirauhashormonin puutetta eri syistä johtuvassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yhtenä annoksena vuorokaudessa. Annoksen suuruus riippuu sairauden laadusta ja luonteesta sekä potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista. Annostus on varsin tarkkaa, ja lääkärin kanssa yhteistyössä etsitään sopiva annostus. On tärkeää ottaa lääkeannos säännöllisesti, mutta samalla on syytä tarkkailla liian suuren annostuksen aiheuttamia oireita, kuten sydämen nopealyöntisyyttä, käsien hienojakoista vapinaa, laihtumista, unettomuutta tai kiihtymystä. Jos lääkkeen ottaminen unohtuu usein, kannattaa tästä kertoa lääkärille, ettei hän erehtyisi suurentamaan annosta.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan tavallisesti kerta-annoksena tyhjään vatsaan ennen aamiaista, mieluiten veden kanssa. Rautalääkkeet, sekä alumiinia tai magnesiumia sisältävät lääkkeet, kuten mahahappoa neutraloivat antasidit ja sukralfaatti voivat haitata lääkkeen imeytymistä, minkä vuoksi niiden ja Thyroxinin ottamisella tulee pitää useiden tuntien väli.

Vaikutustapa

Levotyroksiini on kilpirauhashormonin esiaste. Kilpirauhasen erittämät hormonit ovat tärkeitä kasvun ja kehityksen, aineenvaihdunnan ruumiinlämmön ja verenkierron säätelyssä. Terve kilpirauhanen tuottaa tyroksiinia noin 70-90 mikrogrammaa vuorokaudessa. Hormonin puutteen yhteydessä annettu tyroksiini muun muassa kiihdyttää perusaineenvaihduntaa ja lisää lämmön tuottoa.

Haittavaikutukset

Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia, samoin allergiat. Yleisimmät haitat ovat useimmiten yhteydessä lääkkeen annostukseen: liian suuret annokset aiheuttavat mm. käsien vapinaa, sydämen tykytystä, hikoilua tai laihtumista. Liian pienillä annoksilla tulee kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Sydämen vajaatoimintaa sairastaville voi joskus ilmaantua rintakipua tai rytmihäiriöitä. Lääkäri opastaa tunnistamaan lääkkeen yli- ja aliannostelun oireet. Pitkään kestänyt hoito voi heikentää luustoa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana. Annosta voidaan kuitenkin joutua tällöin säätelemään.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, Ø noin 7 mm (25 mikrog tabletti) tai 9 mm (100 mikrog tabletti), koodi ORN 28 (25 mikrog tabletti) tai ORN 321 (100 mikrog tabletti).

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot